søndag 1. mars 2015

Lag bakepulver selv og litt bakekjemi

Jeg er tom for bakepulver, men hadde lest en plass at man kunne lage selv av natron og vinstein (cremor tartari). Mengdeforholdene er slik:

Bakepulver 
1 del natron 

Bakepulver fra butikken er også tilsatt stivelse, feks maizena. Dette er bl.a. for å forhindre fuktighet. Hvis du vil lage opp mye for å ha en stund kan det være lurt å tilsette dette. Mengdeforholdene vil da være slik:

Bakepulver 
2 deler vinstein/Cream of Tartar
1 del natron
1 del maizena


Bildet er lånt 


Litt bakekjemi 
Hvis man lurer på å erstatte bakepulver med natron eller vice versa, er det greit å være klar over at de har de litt forskjellige egenskaper. 

Natron trenger syre i røra (syrnet melk, eddik, sitron, sirup) for å reagere og bør stekes med en gang. Egner seg altså ikke til bakst som skal heve/svelle osv før det stekes. Natron har også egenskaper som gjør det du steker brunere samt gir baksten en litt skarpere smak. 
Natron skal blandes med det våte. 

Bakepulver inneholder to syrer og reagerer to ganger: først når det blandes med væske og siden når det stekes. Egner seg altså fint å bruke dersom røren/deigen skal hvile før den stekes. Bakepulver gir luftigere bakst enn natron. Skal blandes i det tørre. 

Du kan bruke bakepulver istedet for natron (bruk mer), men du kan ikke bruke natron istedet for bakepulver. Da må du i så fall ha i Creme of Tartar også. 

Ikke fall for fristelsen til å ha i mer hevemiddel i håp om luftigere bakst. Du kan risikere at kaken faller sammen istedet. 

Bruk 1 ts bakepulver per 2,5 dl (150 gram) mel. 
Bruk 1/2 ts natron til 2,5 dl surmelk eller til 1 ts eddik/sitronsaft

En knivsodd Creme of Tartar er et fint å bruke når man skal piske eggehvitter. Det gjør det lettere å få et bra resultat. 

Ingen kommentarer: