lørdag 28. februar 2015

Veldig godt brød med Fibra Teff

Teff og Fibra Teff er ganske næringsrike, naturlige hvete-/glutenfrie melblandinger med lav GI som egner seg fint i gjærbakst.



Jeg har ikke så mye erfaring med disse meltypene da vår lokale Kiwi kun selger den blå (jyttemel original) og jeg synes den har litt spesiell smak (blir sikkert bedre å blande med andre melsorter!) Imidlertid fant jeg brun og grønn (hhv. Teff og Fibra Teff) på en litt større Kiwi, og selvom de er dyre er de billigere på Kiwi enn på helsekostbutikker. 

Litt morsomt, jeg googlet litt og fant en test der næringsinnhold er vurdert. Jyttemel Original får terningkast seks og er testens vinner:


... og Fibra Teff kommer som nr 2 med terningkast 5 :)


Siden jeg verken skal ha eggehvitte eller mandelmel, kommer jeg nok til å bake med Teff og Fibra Teff fremover. Dessuten er det noe med gjærbakst som er litt gøy da... :)

Oppskriften til dette brødet fant jeg på produsentens nettside. 


To brød 

500 gram Fibra Teff 
1 pakke tørrgjær 
1 ts salt 
8 dl lunkent vann
1 ts sukker/honning (til gjæren)

- bland gjær og sukker med vannet 
- sikt mel og bland i salt 
- ha væsken i melet 
- elt i noen minutter. Det blir som en litt løs, klissete gjærdeig 
- hev i ca 1 time under plast
- del deigen i to og ha i godt smurte former (evt bakepapir i). 600 gram per brød. 
- etterhev i 30-60 min 
- spray med vann og dryss evt mel eller frø over 
- 225 grader - 40-50 min

Dommen: jeg synes dette brødet var kjempegodt! Kommer garantert til å lage igjen. God skorpe og nøytral god brødsmak. Skikkelig godt brød, faktisk, selvom det ble litt lavt. Helt på linje med vanlig hvetebakst! Anbefales! 

Litt for moro skyld regnet jeg ut pris per brød, som ble 21,50 i mel. Ikke så verst for sunne, gode brød. :)

Når jeg tenker meg om må det da være enklere å lage 3 brød av hele pakken i samme slengen...  Like enkelt som 123-pakkene med hvetebakst! :D 

Oppdatering: brødet var best helt ferskt! 

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei, dersom du sjekker ut bøkene til Maria Blohm og Jessica Freij, så har de den del veldig gode oppskrifter på brød med teff. Jeg bruker det en del selv, og for eksempel Holmen crisp sin brownieoppskrift er kjempegod.