fredag 13. februar 2015

Brownie med mandelpulp

I går ble min svigerinne 30 år. Jeg hadde laget mandelmelk og hadde mandelpulp (altså massen som blir igjen etter man har laget melk), og fikk en tanke om det gikk an å lage brownie av dette jeg kunne ta med på bursdagen (siden jeg prøver å spise korn-/melkefritt var det greit å ha en kake jeg kunne spise også...). Jeg googlet og lagde den første oppskriften som dukket opp... :)

Mine egg var verken store eller romtempererte, men det fungerte uansett. Kaken fikk god konsistens og smaker mildt av mandler og kokos, og selvsagt sjokolade. Om man ikke ønsker kokos-/mandel-smakene bør man bruke smaksnøytral olje og en annen nøttepulp. 


Ingredienser: 

4 store egg, romtemperert 
200 gr palmesukker (også kjent som kokosblomstsukker/kokossukker)
1/2 ts salt
1 ss vaniljeekstrakt/vaniljesukker/eller vaniljestang
110 gram extra virgin kokosolje (eller annen olje)
170 gram mandelpulp/annen nøttepulp
90 gram kakao
Evt hakket sjokolade 

Fremgangsmåte:
  1. sett ovnen på 175 grader
  2. pisk eggedosis av egg, sukker og salt, minst 5 minutter
  3. ha i vanilje
  4. smelt oljen i en kjele på lav varme
  5. tilsett mandelpulpen i oljen og øk varmen samtidig som du rører. Pulpen skal bli varm å ta på, ca 5 minutter.
  6. skru ned hastigheten på kjøkkenmaskinen og tilsett pulpen i eggedosisen. Kjør forsiktig til det er blandet inn
  7. sikt inn kakao og kjør det forsiktig inn
  8. ha røren i en liten rund form med bakepapir i bunnen (22-24 cm?) og strø evt over hakket sjokolade
  9. stek i ca 30 min. Jeg sjekket min etter 15 min og lot den stå 5 min til mellom hver gang jeg sjekket den. Litt kake skal henge igjen på gaffelen, men den skal ikke være rå. Eller du kan følge originaloppskriften som bruker firkantet form og dermed kortere steketid.

Avkjøl helt!
Kaken var best etter en natt i kjøleskap

♥ 
Kaken er glutenfri, melkefri, kornfri og inneholder ikke raffinert sukker.

Palmesukker er et veldig næringsrikt og velsmakende sukker med GI på 35. Sukkeret minner om brunt sukker og har en noe karamellaktig smak som jeg personlig elsker. Det gir heller ikke magebesvær, som feks sukrin, yaconsirup og bjørkesøt kan gi i for store mengder, og heller ingen merkelig bismak.

Ingen kommentarer: