mandag 25. juni 2012

Om lavt stoffskifte, igjen :)

Som jeg skrev i forrige innlegg har jeg fått et lite oppsving i energien, fra å sove døgnet rundt til å ha flere gode dager :) Frisk er jeg ikke, men jeg orker mye mer enn jeg har orket på lenge! :D
Samtidig er jeg redd for at jeg går på akkord med meg selv, og livredd for å bli dårlig igjen. Det er tross alt ikke mange ukene siden jeg nesten mistenkte narkolepsi...

Jeg vet ikke helt hva som egentlig har feilet meg i disse to årene jeg har vært syk, og jeg er fortsatt "under utredning". En spesialist mente ME, men fastlegen min nekter å gi meg diagnosen og vil heller utrede meg videre. Han har også tviholdt litt på tanken om at det kan være stoffskiftet. Jeg har diagnosen lavt stoffskifte og har alltid "fine prøver". Allikevel har legen min justert opp dosen på Levaxin regelmessig, i tillegg til at jeg har begynt på Liothyronin.

Fordi legen min er så opptatt av stoffskiftet mitt, har jeg jo blitt det selv også :) Jeg skrev tidligere et innlegg om kosthold ved LS, og har vært ganske nøye på hva jeg har spist og ikke mtp denne listen. Det har hjulpet dårlig, om noe i det hele tatt.

Jeg har også vært nøye på de fleste av tilskudd, med unntak av Selen (som jeg liksom aldri fikk kjøpt) og B12 (som jeg fikk gjennom Spirulina).

En kommentar på et stoffskifte-forum på Facebook om at Spirulina kan "tulle" med blodprøvene, slik at det ser ut som man har bra med B12, men at man allikvel trenger tilskudd, fikk meg til å undersøke videre... Jeg fant faktisk informasjon om dette, uten at jeg finner linken igjen, men det jeg leste var nok til at jeg gikk til legen min og ba om resept på B12 (til tross for fine blodprøver).

Omtrent samtidig startet jeg med Selen, noe som skal være et veldig viktig tilskudd for oss med LS, folat, Magnesium og Thyroid Energy.

Her står det også noen tips om tilskudd for oss med LS, og dette er bestilt (denne og denne).
Men må bare prøve det som prøves kan!

Siden mange med LS ikke er klar over hvor viktig tilskudd kan være, og at vi ofte trenger tilskudd til tross for "fine blodprøver", nevner jeg her hva jeg tar fast. Det kan godt hende listen vil utvide seg etterhvert, og spesielt hvis jeg merker god effekt av noe :) Akkurat denne gangen kom oppturen da jeg startet med Selen, men det kan jo være tilfeldig...

Jeg tar: B12-sprøyter, jern, magnesium, kalcium, D-vitamin, folat, selen og Thyorid Energy. Det kan godt hende jeg kan erstatte noen av de første mot den sistnevnte, som skal inneholde veldig mye av det vi med LS trenger.

Puh... Jeg liker egentlig ikke å skrive slike personlige sykdomsinnlegg, men samtidig tenker jeg at kanskje noen kan få hjelp ... :) Og forhåpentligvis vil disse tilskuddene og en sunn livsstil gjøre sitt til at denne kroppen ikke havner i "koma" igjen. For jeg skal bli frisk! Det tar bare litt tid...

17 kommentarer:

Silje sa...

Så flott at du skrev dette innlegget!Jeg sliter m det samme som deg og har også begynt å snuse på om dette lave stoffskiftet kan gjøre livet surt. Vi må bare snuse videre!

Silje sa...

Du skrev forresten i tidligere innlegg at kokosolje forsterker medisinen? Mulig dumt spørsmål, men mener du da at d ikke er noe lurt å bruke kokosolje og hva gjør d med kroppen?

:) sa...

Silje: Ja, har skjønt at mange blir veldig dårlig av LS og får utmattelsessymptomer.. Ofte vanskelig å finne rett dosering fordi prøvene er innenfor normalen, selvom vi føler oss dårlig. Ang kokosolje tenker jeg at det er bra dersom man har hypo-symptomer, men ikke om man føler seg frisk eller evt hyper. Men jeg er ingen ekspert! ;) Jeg tenker i alle fall at noen (som meg selv) trenger å hjelpe medisinene litt til å virke i kroppen.

Helen sa...

Takk for at du deler!

Ida sa...

Så interessant å høre om de forskjellige tilskuddene! Takk for at du deler. Selv har jeg ME, men har fått påvist såvidt litt lavt stoffskifte på alle stoffskifteprøvene mine. Ikke nok til å bekymre seg for det visstnok, men kosthold og tilskudd er det uansett lurt å tenke på. Ang. kokosolje, så er jeg sikker på at jeg leste et sted at det er bra for de som har LS. Jeg noterte det bak øret fordi pappa har LS, og tenkte jeg kunne få i ham litt av det.

Håper du blir frisk og føler deg bra :-)

N sa...

Ida: Selvom det er bare "litt lavt" ville jeg tatt det alvorlig, fordi det kan være helt feil for din kropp! Da jeg fikk diagnosen fikk jeg ekstremt lav dose Levaxin og følelsen av at dette var det ingenting å bry seg om, nesten som en tullesykdom, men så har jeg skjønt etterhvert at dette må man ta i aller høyeste grad alvorlig! Jeg mistenker at min smell kom som en følge av flere ting, men også fordi jeg gikk på så lav dose over så mange år. Nå er jo dosen mye høyere og blodprøvene er jo de samme, så jeg får ikke helt dette til å stemme altså.. Jeg føler meg i alle fall bedre med høy dose medisin + tilskudd, men skjønner veldig godt at det er vanskelig å finne utav med ME i tillegg. Har en venninne med begge de to diagnosene.. Uff :( God bedring i alle fall, og kjekt at du fant innlegget nyttig ;)

Tonje sa...

Skjønner nok etter hvert at dette med tilskudd kan være en viktig del av å føle seg bedre for oss med lavt stoffskifte ja. Akkurat nå tar jeg bare folattilskudd, men tenker å lage meg en liten liste å ta med til legen og høre hva han har å si. Tusen takk for et fint innlegg:)

Anonym sa...

Hei! Jeg har selv LS. Kan sterkt anbefale legen Dag Schiøth på Heggeli Helhetsmedisin. Han er veldig kompetent på alt som har med hormoner å gjøre, LS er en kompleks sykdom å behandle og det er ikke nok å se bare på blodprøver.

Elin sa...

Flott at du tror at du en dag blir frisk Tone. Kanskje fokus på LS og bevisste valg innen kosthold kan bedre helsen din. Jeg for min del har aldri hatt værre periode i livet mitt som de siste ukene- sovet, hvilt og spist konstant! Jeg tror ikke jeg blir frisk, men at jeg kan bli flinkere til å lytte til kroppens signaler, og lære meg å porsjonere ut energi over tid på en riktigere måte (en hva jeg gjør nå). Jeg har diagnosen fibromyalgi, men utmattelsen som så ofte forekommer i fibromyalgien blir værre og oftere med tiden. Jeg har slått meg til ro at slik er helsen min, og ønsker å akseptere den. Jeg tror at mat kan hjelpe meg litt- bedre hverdag, men jeg blir ikke frisk av endret kosthold. Jeg ønsker deg lykke til. Blir spennde å høre din vei :-)

N sa...

Anonym: Takk for tips!!

N sa...

Tonje: Ja, å ta tilskudd har hatt mye å si for min del, i alle fall! Skulle ønske vi fikk nok gjennom maten, men det gjorde ikke denne kroppen, til tross for fine blodprøver..

N sa...

Elin: uff, det høres ikke godt ut :( Jeg prøver også å akseptere hvordan ting er for meg, men det er neimen ikke så lett. ;P Etter å ha gått på kurs i Mindfullness skjønte jeg at jeg var mer frustert over helsen min enn jeg hadde våget å innrømme, og bare det å slippe taket i den frustrasjonen hjalp MYE for min del! Om jeg ikke blir "frisk" så er det greit det altså, men jeg MÅ jo bare klare å ta meg av babyen når han kommer :) Så spørs det jo hva man legger i "frisk". For meg betyr det å klare å komme meg ut av senga og fungere tålelig greit uten at sykdommen tar overhånd.

Hilde sa...

Ok: Du kan slette denne kommentaren hvis du vil. Og selvfølgelig velge å ikke høre på mine innspill - men vit at det er uendelig godt ment.

Jeg har selv slitt med Hypothyreose i 10 år. Ble fullstendig utmattet og flere leger ville gi meg diagnosen ME. Det som skulle til for meg var å finjustere Levaxindosen, kutte ut Liothyroninen (den gjorde meg svimmel og sliten i lengden, var bra i begynnelsen. Samtidig påvirker den blodprøvres og gjør dosering litt mer utfordrene), spise fornuftig og lytte til meg selv. Å lytte til meg selv vil si å ikke slite meg selv ut mht til forventninger (fra andre og mest sentralt meg selv) og ikke gruble for mye. Fokusere på å gjøre ting som gjør meg glad, hvile når jeg er trøtt og viktigst av alt: ikke tenke på meg selv som syk. Strengt tatt er man ikke lengre syk når man får levaxin (forutsatt at man har noenlunde riktig dose).

Men å være optimalt medisinert med levaxin vil dessverre ikke kunne måle seg med å være "frisk". Jeg sammeligner det endokrine systemet med en girkasse. De "friske" sin skjoldbrukskjertel girer opp og ned etter kroppens behov, vi kjører på et gir. Så, får en "frisk" fks influensa eller har en ekstra stressende periode i livet vil kroppen justere. Vi tar samme dose medisin og får ikke denne finjusteringen. Derfor, det vil være gode perioder og slitne perioder. I mine slitne perioder tar jeg ekstra hensyn til meg selv og setter ned tempo.

Ja, det er ikke all mat som er bra. Men mitt råd til deg er å ikke overfokusere på denne biten. Jeg kjenner meg igjen på hvordan jeg holdt på før med kosten min og skulle fikse alt. Det kan fort bli for mye, styre deg og bli for altoppslukende. Jeg og kroppen min har det faktisk MYE bedre nå som jeg holder et fornuftig kosthold uten å legge for mye i det. Jeg spiser sunne og sammensatte måltider. Skeier ut med litt sukker når jeg vil. Stresser ikke med det. Får i meg vitaminer og Omega 3 og har droppet alt dette andre tilskuddet. Helt straight mat.

Mitt råd er å leve. Fokusér på hva som gjør deg glad, hva som føles godt. Fokusér mindre på hvor sliten du er, ikke gi det mer næring. Lytt, selvfølgelig, og hvil når du trenger det. Ikke bli helt opphengt i kosten. Det virker veldig slitsomt dette fokuset. Jeg kjenner mange som har det bra som hypo, de følger ingen "diett". Det skal en del brokkoli eller soya til for å ødelegge.. Ikke gruble for mye. Kos deg. De jeg kjenner, meg selv inkludert, som ikke har hatt det bra som hypo har hengt "alt" på stoffskifteknaggen. Man kan bli overrasket over hvor lite som egentlig hører til der med mindre man er grovt undermedisinert. Ofte er vi bare flinke piker som kjører oss ned med stress, grubling, feil fokus, kontrollbehov eller lignende.

Så ta vare på deg selv og ikke glem identiteten din: du er et helt vanlig menneske som blir sliten i perioder. Det er ikke alttid kosten eller sykdom som gjør deg sliten.

Masse lykke til!! :)

Anne Linn sa...

Hei! fint å lese.. har LS, men lurer fakrisk på hvor lave verdiene mine er.. har akkurat endret dosen da jeg endelig har fått en ny lege som tar det alvorlig. fra en halv 50ml tablett, 3ganger i uka og en hel 50ml tablett levaxin 4 ganger i uka, ble det høynet til 1 100ml 4 ganger i uka og en 50ml tablett resten av uka. hva syns du, er det lite? burde jeg tenke på kosttilskudd jeg og?
Iom at jeg er gravid har jeg b12 og d-vitamin mangel. (tar selvfølgelig kosttilskudd der) Men har hørt at spirulina kanskje ikke er så bra for gravide?

Sorry mye og rotete spørsmål,men kanskje du kan svare.... :)

anne linn

N sa...

Anne Linn: det er nesten umulig for meg å si noe om dosen din, siden det er så individuelt hva man trenger.. Jeg har ikke vært flink å følge med på verdiene mine, men har skjønt at det er ganske viktig å følge med litt selv siden legene ofte ikke kan så mye om LS. Noen leger mener at man er frisk når verdiene er innenfor referansenivåene, men så vet de ikke at vi som er syke har annerledes referansenivå enn friske! Så da hjelper det ikke å ha verdiene til en frisk, siden vi trenger andre verdier.

Jeg ville kutteut spirulina siden du er gravid, selvom jeg tok det selv i 1.trimester. Jeg trodde man kunne ta det, men så leste jeg at man ikke visste nok om avfallsstoffene går over i barnet, så jeg kuttet det ut..

N sa...

Jeg tok selen, kalcium, magnesium, D-vitamin (d3), jern og c-vitamin + folat da jeg var gravid :)

Tone, hjertemat :)

N sa...

+ b12 i sprøyteform!

Jeg fikk veldig lavt stoffskifte i graviditeten, men nå etter fødsel går det forresten veldig bra :)