fredag 19. august 2011

Stressmestring og Mindfulness

En teknikk som var utrolig viktig for meg da jeg var på mitt dårligste, var stressmestringsøvelser. Jeg er overhodet ingen ekspert på området, men hadde vært med på en time på jobben for mange år siden (jeg jobbet som adm.sjef på et rehab.senter).

Dette året som jeg har vært utmattet har jeg følt at hjernen har gått i 120, samtidig som den ikke virker som den skal. Det har vært vanskelig å lade batteriene, og det har nok hatt sammenheng med stresset i hodet. Jeg sov ofte hele natten, men våknet og følte at jeg ikke hadde sovet på flere netter. De gangene jeg får til stressmestringsøvelser og sovner av det, får jeg mer kvalitetssøvn og jeg våkner mer uthvilt.

Kilde

Slik gjør jeg det (det finnes sikkert mange teknikker):

Finn en tid på døgnet der du kan skru av telefonen, være alene og stenge ute verden litt ...
Sett på en behagelig bakgrunnsmusikk, typ spa-musikk med f.eks fuglekvitter (husk å sette på repeat)...
Legg deg i en behagelig stilling, enten i sengen eller i en god liggestol ... 
Ikke kryss kroppsdelene, legg deg på ryggen med hendene og bena ut til hver side/ned ...
Lukk øynene og se for deg at du ligger i f.eks en blomstereng ...
Gå gjennom hver kroppsdel og fortell deg selv at du må slappe av i den kroppsdelen ...
Tærne, fotsålen, leggen, kneet, låret ... Slapp heeelt av ... 
Gå sakte gjennom hver muskel i kroppen, og slapp av i den ...
Husk å slappe av i kjeven, tunga, panna, fingrene ...
Når du er helt avslappet i hele kroppen, tvinger du hjernen til å tenke på blomsterengen...
Kommer det andre tanker, bare skyver du de vekk og tenker på blomsterengen ...
Tenk på blomsterengen helt til du kjenner at de andre tankene ikke kommer lenger, og du kunne tenke deg  å sovne ...
Prøv å sovne ...


Kilde
Hvis du klarer å sovne får du antagelig mer kvalitetssøvn, men selvom du ikke får til å sovne har du allikevel gitt kroppen og hjernen en pause.

Forrige uke begynte jeg på noe som heter "Mindfulness" der vi lærer å bl.a. meditere, skru av stresset i hjernen, være tilstede her og nå (og ikke i fremtid eller fortid..) Vi bruker noe av samme teknikken som stressmestringsøvelsen over, men istedet for å slappe av i hver kroppsdel skal man kjenne den. Det går på å gi hjernen en pause.

Kilde
Jeg kan skrive mer om det når jeg har gått lenger på kurset ... :)

Er du flink til å gi hjernen en pause? 

13 kommentarer:

heidi p sa...

å så spennede følger spent med. skal prøves :-)

Litt lettere sa...

Jeg mediterer før jeg sovner hver kveld, får mye bedre søvn og føler meg mer uthvilt.

Har også planer om å besøke et mindfulnesskurs :-) Blir spennende å høre hvordan det oppleves!

Mint sa...

Gleder meg til å høre mer om det kurset! Jeg tror mindfulness hadde vært noe for meg også, og kunne godt tenke meg å prøve :) Når jeg gikk på yoga hadde vi meditasjonsklasser også, og der gjorde vi litt av det samme. Da sovnet jeg nesten alltid, og det er veeeeldig ulikt meg å sovne slik rundtomkring omgitt av andre mennesker :D

Tone sa...

Flott innlegg!!! :) Det er så viktig å gi det hardtarbeidende hodet vårt en pause av og til. For meg har det virkelig vært natt og dag etter at jeg virkelig ble bevisst på forstyrrelsene og lærte å av og til "bare være" slik du beskriver i øvelsen!

Jeg holder gratis kurs om nettopp dette å gi hodet og kroppen mer ro 1.oktober. Ihvertfall å identifisere hva som forstyrrer og få økt awareness som forhåpentligvis vil føre til mer harmoni.

http://www.livsstrategi.org/p/kurs_21.html

Det hadde vært hyggelig å se deg der :)


Klem

lovelyliller.com sa...

å lære seg å slappe av og stillne sinnet er jaggu meg lettere sakt enn gjort! bra instruksjon her. god helg

MaritBE sa...

Det hørtes veldig bra ut det da ;-) jeg syns det er behagelig og avslappende å lese en bok før jeg legger meg, da får jeg slappe av mye mer. Og om natta skrur jeg helt av mobilen - jeg merker STOR forskjell. Sleit så mye med å sove om nettene før, så begynte jeg å skru av mobilen i tilfelle det var strålingen - og vips, så sover jeg bra igjen! Rart hvor mye den strålingen har å si..

Une sa...

Å, nå er du inne på ett av mine favorittemner! Det siste året har jeg gjort mindfulness daglig, pluss at jeg går på meditasjon en gang i uken. Jeg har hjemmekontor, og forsøker å få til minimum ti minutter med stillhet hver dag. Jeg kan virkelig ikke få understreket nok hvor positivt det har vært for overskudd og velvære.

kristine sa...

Jeg øvde mye på oppmersomhetsøvelser når jeg gikk på DBT-kurs (dialektisk adferdsterapi) og det har vist seg å være ganske nyttig:)
Hvis jeg har lite energi eller sliter med å sove kan jeg bruke det som en avkobling å hente ny energi eller lettere klare å sovne uten at tankene kverner sånn de gjør til vanlig :)

Det er ikke noe jeg får til lenge om gangen, men noen minutter er nok til å hente seg litt inn igjen:)

Hege sa...

Veldig spennende, har også gått på meditasjonskurs. Veldig nyttig og lærerikt :)

Fragola sa...

Jeg lærte å meditere som 10-åring, men er altfor lite flink til få gjort det. I min situasjon burde jeg virkelig bli flinkere til det. Takk for påminnelse om hvor viktig det er :-)
Å leve i nuet er jeg også altfor lite flink til. Tenker mest på alt som skal skje eller ordnes med. Det henger nok mye igjen fra tiden før jeg ble syk, da jeg hadde 1000 baller i luften og 10.000 tanker i hodet.(kjenner igjen følelsen du beskriver) Det tar nok tid å avlære seg dårlige vaner. :-)

Tine sa...

Jeg har gått på yoga og meditasjon i mange år, men har ikke vært "flink" å praktisere selv på en stund. Takk for påminnelsen :)

Tiril Johansen sa...

Jeg er desverre ikke noe flink til det, men har bestemt meg for at dette er noe jeg må jobbe mer med. Jeg har gjort noen meditasjonsøvelser sånn i ny og ned, og det er så deilig! Sovner alltid av det, og kroppen er ikke så stiv, trøtt og vond på morgenen :)

Liss Veganlykke sa...

Så fint innlegg! spennende tema