tirsdag 19. juli 2011

Extremely appetizing or delicious bread

Jeg får veldig ofte spørsmål om en god brødoppskrift, men for å være helt ærlig så har vi nesten ikke brukt brød siden vi la om kostholdet... Jeg pleier å ha glutenfritt brød fra frysedisken i fryseren hvis ingenting annet frister sønnen, men stort sett foretrekker både han og vi pannekaker, vafler, smoothies, salater, en supermatshake, you name it ... Eller rett og slett knekkebrød.

En annen sak er jo at vi med vårt kosthold ikke finner så mange oppskrifter som passer oss. Noen er glutenfrie, men ikke melkefrie, andre er melkefrie, men med sukker, noen bruker slike glutenfrie mixer fra matbutikken (som jeg ikke tenker på å prøve engang), mens andre igjen bruker et dusin egg og blir til eggebrød. Noe jeg ikke kan si jeg er så veldig glad i. 

Men i dag dere, i dag har jeg laget brød. Som smaker brød :D


Fritt for gluten, melk, gjær og stress. 

Så sant man har alle produktene i hus da. Det hadde ikke jeg, og måtte først lage mandelsmør. Noe som ikke er så stress, men det tar litt lang tid. Man kjører rett og slett bare mandler, og ingenting annet, i en foodprosessor til det blir smør av det. Man må stoppe maskinen og skrape ned fra kantene en trillion ganger, og når du tror du er ferdig så må du kjøre litt til, for det skal ikke bli hardt og tørt, det skal bli mykt og fettete. Peanøttsmør-ish, bare mandelsmør istedet. Perfekt for hjemmelaget, supersunn karamellsaus (a must-try).

Eller til brød. 


Igjen Elanas oppskrift (fra boken), men jeg gjorde noen ørsmå endringer. Som bakepulver istedet for natron. Tror egentlig ikke det gjør noe ...? Jeg bruker bare litt mer bakepulver (obs! man kan ikke bytte bakepulver med natron, kun natron med bakepulver. Aner ikke hvorfor).

Hun kaller det Scrumptious Sandwich Bread, og et kjapt googlesøk forteller meg at scrumptious betyr:

scrump·tious/ˈskrəm(p)SHəs/Adjective

1. (of food) Extremely appetizing or delicious.
2. (of a person) Very attractive

Så da vet vi det. :D

"Attraktivt og ekstremt deilig" lyst brød
3/4 cup kremet, ristet mandelsmør (mitt var ikke ristet)
4 store egg
1/4 cup arrowrootpulver*
1/2 ts salt
1/2 ts natron ( jeg brukte 1 ts bakepulver)
1 ss knuste linfrø (jeg brukte chia)

- Varm ovnen til 175 grader
- Olje en brødform (medium strl) + sprinkle litt mandlemel i den
- Kjør mandelsmør i en mixmaster
- Tilsett eggene
- I en annen bolle blander du det andre, tilsett så denne blandingen i det våte og bland godt.
- Hell deigen i den smurte formen
- Stek på nederste rille i ca 40-45 minutter
- Avkjøl brødet i formen i ca 1 times tid før servering

For oppbevaring: Pakk brødet inn i tørkerullpapir og deretter i en brødpose og putt i kjøleskap. Holder seg i 6 dager. 

*Jeg tror arrowroot starch/flour er det samme som arrowroot powder, som Elana bruker i så mange oppskrifter. Det er i alle fall hva iherdig googling til slutt fortalte meg, men google har ikke svar på ALT (utrolig nok), så ... Det kan jo hende noe lesere vet om det er noen forskjell? Uansett ble dette brødet bra med starch/flour.

Update: Smakte godt, og ikke tørt eller hardt, dagen etter også :) Jeg bare hadde det i en pose i kjøleskapet, men Elana anbefaler også tørkepapir.

22 kommentarer:

Ingunn sa...

Tusen takk for oppskrift! Gode glutenfrie brød uten gjær er sjelden å finne. Denne må jeg virkelig prøve:) Har du forresten noe forslag til hva jeg kan bruke istedenfor arrowroot?

:) sa...

Ingunn: Si det! Jeg vet desverre ikke. Det står på iherb at det brukes i stedet for maisstivelse (maizena?), men jeg tror man da må endre mengden også...?

AKP Photography sa...

Årrh d irritere mg grønn att eg ikkje tåle mandler!! Har aldri våre ei brød elskar men nå savne eg sygt å konna smøra mg ei brødskjeva ellår 3 når eg e solten...

Men eg tåle jo ikkje akkurat så mye pålegg hellår for alt innehole jo melk.. Å eg har våre for slapp te å prøva å laga min egen leverpostei. Ska prøva mg på kokosmelbrød tenkte eg :)

Ele sa...

Det ser fantastisk ut! Ohh...gleder meg til a bake snart! :)

Helena - HelenasHouse sa...

Åh, det både såg og hørtes deilig ut! :-) Vi får prøve oss med eggeerstatning, vi da! Når vi igjen kan prøve mandler i kostholdet - om noen ukers tid! ;-)

Mint sa...

Dette skal jeg prøve! Når jeg har prøvd å bake sunne brød før har de blitt veldig kompakte og har trengt steking i tre timer. Når de endelig har blitt ferdig har de vært så harde at jeg kunne ha slått ihél en mann med de, hihi! Men dette så jo både lyst og lett ut :)

Karianne sa...

Det brødet ser jo perfekt ut! tusen takk for oppskrift. Jeg får veldig lyst til å lage når jeg ser sånne bilder, men oppskriften med mandelsmøret og arrow-ett-elle-rannet-pulveret gjør at jeg ikke får såå lyst lenger. Men okey da, jeg kan bytte ut med ting jeg finner i skapet;)

Anonym sa...

Ser snadder ut! Trodde ikke bakepulver var så farlig jg heller, men de putter jo gluten i så mye, men man kan få gluten og aluminiumsfri bakepulver på iherb. Gluten er jo i så mye! Brukes i kunstige farge i godterie f.eks..

Karianne sa...

Denne skal jeg prøve bare jeg får mandelsmøret i hus. Er nemlig litt for lat til å prøve å lage det selv;)Jeg har også boka til Elana, og blanched almond flour som hun anbefaler, er mel fra skåldede mandler. Det har jeg ikke funnet på iherb. Men i de oppskriftene jeg har prøvd har det fungert greit med melet fra både Now og Bob's Red Mill, som begge er fra mandler med skall.

:) sa...

Karianne: Den jeg linker til er uten skall, kjøpt på iherb :) Det er veldig greit (og billig) å lage mandelsmør selv, man trenger bare litt tålmodighet ;o)

:) sa...

Karianne lenger opp: Si fra om det blir vellykket med det du bytter det ut med :o) Går greit å lage mandelsmør selv da, og arrowroot er jo kjekt å ha til resten av Elanas oppskrifter ;-)

:) sa...

AKP: uff ja, det skjønner jeg :( Men det finnes jo så mye mel uten mandler i, da :-) Desverre bruker Elana mye mandelmel, og hennes oppskrifter er så enkle og gode. Si fra om det blir bra med kokosmel! :)

:) sa...

Helena: Da må du si fra om det blir bra :o) Kjekt å vite!

:) sa...

Mint: Hehe, jeg vet hva du mener ;P Mine har ofte blitt helt greie som ferske, men så blir de plutselig steinharde og uspiselige :P Dette brødet var godt dagen etter også (oppbevarte i kjøleskap)

:) sa...

Kesia: Oioi, det hadde jeg ikke tenkt på. Natron er jo mye renere, så egentlig er det vel bedre å bruke natron. Må huske å kjøpe natron! ;)

:) sa...

Ele: Lykke til, det var i alle fall veldig lett å lage, og smaken var upåklagelig (også dagen etter)

annebirgit sa...

Mmm.. det så godt ut! Her i huset bakes det en god del brød til husets yngstemann. Jeg fikk litt fnatt av de glutenfrie brødene fordi alle har konsistensen til loff! Så oppdaget jeg hampmel, og nå spiser vi grovbrød alle mann :) holder med et par ss i deigen!

Fragola sa...

Ojoj! Dette så spennende ut. :-) Jeg har jo denne kokeboken, men har glemt å se i den. Har 1000millioner kokebøker, men koker mest uten bok :-D
Jeg har fått til et latterlig enkelt brød som smaker utrolig godt, som til og med mannen min (som har vært helt anti-glutenfri pga ofte tørre, smulete brød)har blitt frelst av. Det inneholder gjær, men jeg fikk nå lyst til å prøve uten. Kan erstatte det med feks honning, siden deigen skal godgjøre seg ett døgn før baking.
Hva tror du om det?

Fragola sa...

Sv:Det er kjempegodt og kan anbefales ifølge mannen i huset.
Jeg har satt igang 2 deiger nå. 1 som oppskriften her viser, og 1 uten gjær og melmiks.
Skal se hvordan det går. Kan hende at den må stå lenger enn den "vanlige" :-)for å trekke til seg naturlige gjærsopper eller hva den nå gjør.

Karianne sa...

Er det uten skall?! Har kikket på det nemlig, men så ikke at det sto noe om "blanched" der. Men da skal jeg prøve det neste gang:) Må nok prøve de eplekakemuffinsene også:)

:) sa...

Karianne: Jepp, du ser det om du klikker på bildet av posen, slik at den blir større :-)

:) sa...

Annebirgit: Takk for tipset, har ikke prøvd hampmel enda!