onsdag 8. juni 2011

Quinoasapagetti

Yes, you heard me! Spagetti og kjernesunn i samme setning! Wiho! :D
Jeg brukte nemlig quinoaspagetti.


Jeg skal ærlig innrømme at jeg var kjempespent på om det smakte for sært, men det smaker jo ... spagetti! Spesielt inntullet i saus.


Quinoa er vanvittig sunt, og kan spises istedet for ris eller, som her, pasta :) Det er små frø, naturlig glutenfrie, som vokser på planter i Sør-Amerika. Quinoa inneholder de langsomme karbohydratene og høyt innhold av proteiner, kalk, jern og de essensielle aminosyrene.


Oppskriften jeg prøvde er fra Helsekokeboken. En kjempefin bok med litt moderat "lavkarbo-tankegang". Jeg liker at forfatteren fokuserer på ordet "helse" og ikke "lavkarbo" eller noen annen kostholdsretning. Når man tenker helse er det naturlig å kutte ut de dårlige, raffinerte karbohydratene som hvitt mel, sukker, hvit pasta osv, samt ferdigmat, dårlig fett og kunstig søting. Det er tydelig at forfatteren har god kjennskap til supermat og raw food, selvom dette ikke dominerer boken. Hun bruker mye produkter med lav GI, sunt fett og gode grønnsaker!
Denne spagettiretten var mye bedre enn jeg trodde! Kjempedeilig!
Oppskriften var slik du ser over, pluss ertepesto. Jeg hadde også aspargestopper og aromasopp til.

- Kok pastaen etter anvisning på pakken (kok opp vann, kok i 15 min).
- Stek evt sopp (kan droppes)
- Skjær løk i skiver. Hvitløk finhakkes.
- Varm olivenoljen i en stekepanne
- Tilsett løk, hvitløk og tomater (og evt asparestopper). Stek i 2 minutter.
- Tilsett balsamicoeddik og fres i 5 minutter.
- Server med finhakket basilikum, salt og pepper og en klatt ertepesto.

Ps: De har fått økologiske cherrytomater på Kiwi, Meny, Spar osv. :)Quinoaspagetti har jeg kjøpt på iherb, selvfølgelig, til ca 20 kr med dagens kurs.
NB! Den består av økologisk rismel og økologisk quinoamel.

Litt dyrere enn vanlig spagetti, men en veldig enkel måte å spise sunnere på! Vi har vel alle vært borti de dagene der vi ikke aner hva vi skal lage til middag, og ender opp med spagetti og kjøttdeig ...? Med quinoaspagetti i skapet kan man lage det med god samvittighet!

30 kommentarer:

ElinSire sa...

Kjempebra tips :) Og du får det til å se så delikat og enkelt ut! Jeg har gått bananas på iHerb de siste dagene. Ekstra 10 % avslag på matvarer nå om dagen og sist uke var det avslag på alt av sportsprodukter (ble noen Atkins-pakker da ;))

Helen sa...

Ja ikke sant? Vi hadde quinoaskruer i går - nam nam!! Ikke spes lavkarbo.. men det er ikke så nøye - deilig å kunne unne seg litt pasta i ny og ne!! :) Vi hadde til og meg kjernesunne kjøttboller til :D

lovelyliller.com sa...

så spennende! har aldri prøvd det. så lenge det er glutenfritt er jeg game!

lily sa...

Appropo pasta og lavkarbo - på iHerb har de fått inn en ny type pasta (og ris). Hadde vært moro å prøve:)

http://www.iherb.com/Miracle-Noodle-Shirataki-Pasta-7-oz-198-g/36679?at=0

Ida sa...

Oi, så spennende! Den quinoapastaen har jeg sett på, men ikke turt å bestille. Nå ligger den i ønskelisten min :-)

:) sa...

lily: Oi, spennende! Takk for tipset!

Christina - VeganVoff.com sa...

Står det noe på pakken om hvor mye quinoamel det er i den? Og om det er brukt fullkornsrismel eller siktet?

Nydelige bilder forresten, ser kjempegodt ut! :)

Fragola sa...

Det så veeeldig godt ut. Jeg er en håpløs pastaelsker, men syns mye av de glutenfrie alternativene ofte ikke er noe gode, eller går i "oppløsning" i kokevannet. Denne typen hadde vært spennende å smake. :-)
Fillern, altså. Enda en bestilling må snart avgårde. Igår bestilte jeg mandelmelkokeboka ++++ ;-)

Camilla sa...

ooh, bestilte flere pakker av denne med en gang! Savner spaghetti av og til, gleder meg til å prøve. Tusen takk for tipset!

mjuuugly sa...

Ser fantastisk godt ut! Jeg elsker quinoa, men hater quinoaspagetti :(

:) sa...

Mjuuugly: Jeg synes denne smakte som vanlig spagetti, jeg :)

Fragola sa...

Sv:Soya igjen :-)Har du lest det bladet som har fulgt med pakker fra iHerb i mai? Der stod det at mange utviklet soyaallergi fordi de begynte å produsere genmodifisert soya.
Jeg syns syre/base-balansert kosthold virker logisk for min del. Det står i boken Superfoods om akkurat dette med at ubalanse kan skape mange kroniske plager som CFS, adhd, depresjon, allergier, gikt, diabetes, M.S og mange fler. I tillegg kommer overvekt. Hvis syrenivået er for høyt vil kroppen holde igjen vann for å fortynne syreinnholdet. Kroppen vil lagre overflødig syre i fettvevet som leder til cellulitter og vektøkning. Jeg merker hvis jeg drikker vin eller spiser glutenholdig mat at vekten plutselig øker med over 1 kg fra en dag til den neste.Det er nok pga vannlagring i kroppen.Det er interessant.
I boka superfoods anbefaler forfatteren å tilføre 3 ting for å få bedre balanse: Supermat, grønne grønnsaker og urter. Det er jo også det ph-mirakelet går ut på. Jeg som syns det virket fanatisk og ugjennomførbart for noen måneder siden. Nå er det veldig logisk. :-)

Catharina Adele sa...

SV: Fordi jeg ikke får bestilt over nettet før jeg er atten år med det bankkortet jeg har, og mine foreldre synes slike ting bare er dyrt og unødvendig :( Men sukrin, madelmel, cocosa og slike ting kjøper jeg på helsekosten nå da, bare mye dyrere pris!

Christina - VeganVoff.com sa...

sv: Jeg liker kokos, så jeg tenker ikke over det, men det smaker nok litt kokos. Du kan jo eventuelt prøve å blande det med annen melk, kokoskremen gir veldig fylde, så det burde funke. Må nesten bare prøve og se om dere liker det. :)

Ok, ja det kan jeg gjøre. :) Er jo litt teit at de markedsfører det som quinoapasta om hovedingrediensen er rismel? Om den er laget av hovedsaklig hvitt rismel, hva er det som gjør den sunnere enn annen pasta (f.eks. vanlig fullkorns- eller speltpasta)? Tenker du på gluten og slikt, da? Nysgjerrig. :)

Levtil100 sa...

Hei! Flott blogg! Masse kjekke oppskrifter, liker særlig at mye er fritt for gluten og melk :-)Tusen takk for gode tips!

:) sa...

Ja, selvfølgelig at den ikke har gluten, men også at quinoa er veldig næringsrikt. Det blir jo sunnere å spise ren quinoa, men såååå deilig med et pastamåltid innimellom da!! :)

Christina - VeganVoff.com sa...

Ser den biten med quinoa, men tenkte på om den var laget hovedsaklig av hvit ris. Om man ikke er allergisk, hva er hovedgrunnene til å holde seg unna gluten? Jeg har ikke kuttet ut gluten selv (ennå?), men jeg spiser naturlig lite av det siden jeg sjelden spiser brød, pasta e.l. Tok et kjapt søk på bloggen din, men fant ikke noe, send meg gjerne i riktig retning om du har skrevet om det før. :)
Er digg med pasta i blant, ja! :)

Anonym sa...

Det så nydelig ut!

Apropos helse.. vet du om noe godt alternativ til brunost?
Savner brunost!

:) sa...

Anonym: Nei, det vet jeg desverre ikke ;(

Une sa...

Genialt! TAKK for tipset. Jeg liker quinoa, og jeg liker spaghetti. Can't go wrong ;-)

Lill-Hege sa...

så fantastisk ! "lagt til på wishlist til neste handlerunde på iherb"

www.supermatforbarn.blogg.no sa...

kjøpte en spaghetti fra iherb som var laget av brun ris. Det verste gørra jeg har vært bort i på lenge, men denne ser jo ut som spaghetti. Kanskje jeg skal driste meg til kjøpe den på neste bestilling. Takk for tips:)

Une sa...

Jeg kjøpte denne spaghettien etter at du tipset om den, og syns den er kjempegod! Så skulle jeg sjekke Iherb igjen i dag for å bestille mer, og da sto det "discontinued" på den :-(. Sukk.

:) sa...

Une: æsj, såååå ergelig :(
Ja, sant den var god! Smakte helt vanlig spagetti egentlig :)

Ele sa...

Jeg så på næringsinnholdet på quinoa spagetti og det er ikke stor forskjell mellom den og fullkornspasta...Så med tanke på kcal og karbohydrater er det egentlig bedre med fullkorns spagetti..

N sa...

Ele: Joda, men denne er økologisk og glutenfri. Jeg er av den oppfatning at gluten ikke er spesielt bra for oss, om man har allergi eller ikke :o)

Ele sa...

Hvorfor tror du at gluten er ikke bra for de som ikke har allergi eller intoleranse mot gluten? Gluten er bare protein...

:) sa...

Ele: Det er egentlig mange grunner til at jeg tror det. Det viktigste for meg med dette kostholdet har vært å spise meg frisk, og gluten bør man kutte ut ved autoimmune sykdommer. Dessuten tror jeg på teorien til kjernesunn familie, at gluten kan gi andre symptomer enn irriterte tarmer og løs mage. Det er også andre som har den teorien. Les f.eks her: http://matutenmelkglutenogsukker.blogspot.com/2011/07/gluten-det-du-ikke-vet-kan-ta-livet-av.html
Jeg skal ikke påstå at jeg sitter med noen sannhet om dette, men det er hva jeg tror på i alle fall :) Kjernesunn familie anbefaler å kutte gluten, melk, sukker og e-stoffer helt i 3 mnd og se om man blir kvitt sine sykdommer.. Litt dårlig tid her, kan skriver mer senere om det ikke ble helt klart :-)

Ele sa...

Takk for svar! Jeg skal lese mer om teorien til kjernesunn familie :)

Carita sa...

Glemte vell å takke for flott Iherb tips :) Har bestilt det og gleder meg til å få bestilt det igjen ;)