onsdag 4. mai 2011

Litt om agave, litt om raw kakao og mye om palmesukkeret

I dag fikk jeg en mail av Asgeir Ruud i Funksjonellmat.no, og den mailen kan være nyttig for flere å lese. Jeg har jo tidligere skrevet mye om palmesukker og anbefalt det til alle jeg kjenner, fordi jeg synes det har vært et så utrolig smakfullt alternativ til sukker.

I begynnelsen av min livsstilsendring begynte jeg med agavesirup, som så utrolig mange andre gjør. Men etter å ha lest mye om raw food og agave bruker jeg det overhodet ikke lenger. Det er et svært raffinert produkt med høyt innhold av fruktose, som kan skade leveren og faktisk gjøre deg overvektig. Det finnes en del informajon om det på det store internettet, så bare google det ... :-) Nå har det da altså kommet, for meg, ny kunnskap om palmesukker også.

Veldig synd, men jeg har da også lenge brukt det med moderasjon, nettopp fordi en GI på 35 er høyere enn GI på 0 og 5, som sukrin, stevia og yacon har. Som regel blander jeg palmesukkeret med f.eks sukrin, for å få den gode smaken til palmesukker, men uten å overdrive bruken av det.

Problemet er bare, i følge Asgeir, at palmesukker slett ikke har GI på 35, men på 56 ... Da blir det verre. Nå skal det også sies at palmesukker er rikt på mineraler og er derfor uansett et bedre alternativ enn sukker.

Her er kommentaren fra Asgeir i funksjonellmat.no:
"Jeg er enig at palmesukker smaker nydelig! Men GI-verdien på 35 er ikke riktig. Jeg vet det er mange som markedsfører denne påstanden, men ingen kan bevise det.. Sannheten er at GI på palmesukker er 56. Vanlig sukker har ca 64, da blir det ikke store forskjellen.

Man kan også få fin karamellsmak ved å blande yaconsirup med Sukrin. Dessverre er ikke yaconsirup godkjent som mat i Europa enda."
Her er mailen:

Jeg la akkurat inn en kommentar på bloggen din om palmesukker. Jeg synes dette sukkeret er supert selv, men var litt skeptisk til den lave GI-verdien. Jeg sendte derfor en mail til den Indonesiske produsenten, hvor de bl.a. skrev tilbake følgende:

"We do not provide the information of a GI of 35 for Organic Coconut Palm Sugar. This information refers to the Philippine Food and Nutrition Research Institute. We have been doing many hours of research and we have contacted the Institute itself as well. There is no proof for the claim of a GI of 35 for Organic Coconut Palm Sugar.
We have a test result for the Glycemic Index (in vitro) of Organic Coconut Palm Sugar from an Indonesian laboratory that we usually do not publish since it is done with Indonesian people only. This might have an influence on the final result since many factors such as different metabolism can influence the test results for the Glycemic Index of a produce. The test is showing a GI of 56.33 for Organic Coconut Palm Sugar from Indonesia, which is the lower end of the medium range. This value  then also makes sense regarding the Sucrose (GI 65) content.

This does not mean Organic Coconut Palm Sugar is dangerous or less valuable. Due to its natural high content of vitamins, minerals as well as trace elements Organic Coconut Palm Sugar is one of the healthiest sweeteners available. It should definitely be considered as an alternative to any other sweeteners.
We do not know that there might be companies that have proof for the GI 35 claim. But frankly speaking we pretty much doubt that."

Dette var i alle fall tillitsvekkende opplysninger. Denne produsenten leverer til bl.a. Navitas Naturals, som jeg ser du bruker.

Personlig mener jeg at det er viktig å eliminere alt som man merker at kroppen ikke skal ha, alt som gir et sug etter mer og som gjør kroppen avhengig.

Men ... å komme dit er ikke gjort over natten, og for å fjerne sukkeret trenger man alternativer man kan bruke istedet. Min erfaring er at det er sukkeret/hvitt mel som har gitt meg en slags "rus", som gjør at man spiser hele smågodtskålen selvom man egentlig ikke orker og er kvalm. Det opplever ikke jeg med palmesukker, raw godteri eller raw sjokolade. Man slutter å spise når man er tilfredsstilt, og derfor blir det uansett et bedre alternativ enn sukker.

Jeg har også lest noen artikler om at raw kakao kan være skadelig for kroppen, fordi det er et stimulerende stoff. Jeg vet for lite om dette foreløpig, men her også gjelder samme som over: Hvis du blir avhengig av raw sjokolade er det lurt å kutte det helt ut. Min personlige erfaring er også her at jeg stort sett bare orker én bit, maks to, før jeg er tilfredsstilt.

Å endre livsstilen sin så drastisk som det mange av oss har gjort, er en reise i en helt ny verden, der man må snu noen stener, svelge noen kameler og godta at man har mye å lære.

Det viktigste er rett og slett å kjenne på kroppen, for kroppen vil alltid fortelle deg hva den vil ha. Det gjelder bare å lære seg å lytte.

19 kommentarer:

Lene sa...

Takk for informasjonen! Mye nyttig i dette innlegget:)
Selv har jeg allerede brukt palmesukker med moderasjon, prøver å unngå for mye fruktose. Jeg pleier å blande det ut med litt annen søtning. Jeg tenker at regelen "alt med måte" er helt super, for man skal jo kose seg også, uten å tenke for mye på alt sånt hele tida. Dessuten balanserer jo alt det sunne som er i produkter ofte opp for negativene:) Syns ikke man trenger å kutte HELT ut noe, så lenge man ikke blir avhengig, som du sier, eller blir dårlig av det.

Håper forresten det var greit at jeg laget min egen versjon av goji-drikken din (ble så inspirert)? Jeg linket til innlegget ditt altså!:)

Une sa...

Superinteressant innlegg, takk for at du går litt i dybden! Har egentlig stusset litt på at palmesukker skulle ha en GI på 35, for det smaker jo unektelig veldig "syndig"...

Helen sa...

Vise du! Agavesirupen min gikk jo nokså fort i søpla! Har faktisk bestillt palmesukker nå, og planlegger å gjøre som Anita (Superlivsstil) - bruke den til "best" , og ikke til hverdags. Går ikke det går den også i søpla ganske fort! :)

Betryggende at produsenten er ærlig! (Og vittig å lese for jeg hørte indisk-engelsk inni hodet mitt gjennom hele mailen.. :D..)

Og - raw sjokolade gjør ikke at jeg går berserk - altså fortsetter jeg å spise det (som deg). Og håper palmesukker også kan inntas med måte. :) (Nå skal jeg jo teste litt lavkarbo en måned, så da er jo palmesukker ikke så aktuelt sånn de nærmeste ukene uansett...) :)

Takk for gode innlegg!! (som alltid) :)

Lene sa...

Uff, ser nå at det jeg skrev i kommentaren min om at man ikke trenger å kutte ut noe HELT kan misforstås litt- mente "blant sunne og naturlige varer". Har såklart kuttet HELT ut gluten og melk og hvitt sukker (uten skjult sukker, det får jeg i meg av og til). Men av naturlig ting; frukt og alt som kommer rett fra naturen, uten en masse tilsetninger mm.- DET syns jeg man skal kunne nyte av innimellom:)

Agavesirup har jeg forøvrig aldri brukt selv i kostholdet, men det er jo fortsatt tilsatt i en del såkalte produkter, bl.a. på iherb. Tror ikke det er så skadelig i små mengder, som med frukt, men det finnes jo bedre alternativer til søtning, så vi satser på at det blir mer og mer borte:)Uansett mange som ikke vet om dette, så supert at du lager et innlegg om det:)

Anonym sa...

Interessant og fint du delte! Nå er jeg jo ikke helt sukkerfri (men jeg har jo fort et lavere forbruk: jeg kjøper ekstremt lite ferdige sauser osv med masse sukker i!!! utrolig hvor det er!), eller helt karbofri, så det er jo mulig at palmesukker er bedre for sånne som meg da, som en mellomting mellom sukker og sukkerfritt.

Jeg har uansett veldig lyst å prøve det pga smaken, og da at det fortsatt er bedre enn hvitt sukker. Får jeg et enormt sug etter skikkelig mat, så får jeg jo heller bruke det sjeldent. Jeg blir ikke sugen av sukker og karbo nemlig - jeg blir sugen etter skikkelig mat som kjøtt og ost eller slike ting som faktisk METTER, ikke mer karbomat.

lily sa...

Så bra vi har folk som "Geir", som opplyser bloggerne og deres lesere med nyttig informasjon! Det viser at funksjonellmat.no er et seriøst firma!

Hm, fruktose er altså ikke bra. Fedon er jo så gira på det. Kanskje derfor han har kulemage *knis*

Er fruktose det samme som "high fructose corn syrup"? ...for det er det jeg får opp når jeg googler "fruktose + side effects":)

Martine sa...

Jeg tror jeg må få bestilt noe fra iHerb snart altså :-)

Ida sa...

Takk for at du delte! Og takk til Geir for at han undersøkte! Jeg unngår sukker blant annet for å unngå blodsukkerhopp med tanke på at man er mer følsom overfor sånt om man har ME, så da burde jeg helt klart også unngå palmesukker. Da er det bare å bruke opp det jeg har i skapet, og så får jeg greie med meg sukrin og xylitol!

mjuuugly sa...

Jeg fikk også denne mailen :) Jeg ble egentlig ikke overrasket da jeg har lest at mange reagerer uheldig på palmesukker med tanke på blodsukker og crawlings. Personlig kommer jeg til å fortsette å bruke palmesukker nøyaktig når jeg vil for selvom det har en høy GI så er (hvertfall det jeg bruker) rått og uraffinert, og det inneholder mange vitaminer og mineraler. Hvis man er opptatt av karbohydrater eller har diabetes så er jo ikke dette ideelt, men så lenge man spiser raw food er det færreste opptatt av å unngå raske karbohydrater, for da måtte man jo droppet både bananer og dadler som brukes MY i raw food. Ellers er nok en kombinasjon av flere typer det beste :)

Løvinnen sa...

Åh, dette visste jeg ikke..Så takk for spennende og nyttig lesing! =)

Det er så sjelden at jeg bruker sukker, så jeg tror at palmesukkeret skal få være en del av husholdningen=)

Tone sa...

Flott innlegg! Jeg merker det godt på kroppen når jeg får i meg litt for mye av disse tingene, men med moderasjon går det fint, og jeg tror jo veldig på balanse i alt og mener "Alt med måte" er en god klisje når man hopper inn i ivrige livsstilsendringer ;)Lurer litt på å hoppe tilbake til bare frukt og bær som den søte delen av kosten, sånn til vanlig ihvertfall, men vi får se... Veldig fint med slike opplysende innlegg ihvertfall! Takk skal du ha :)

Anonym sa...

http://www.loverays.com/carob/

Her er det skrevet litt om kakao, og hvorfor det ikke er så bra :)

Har veldig lyst til å kjøpe meg den carob dessert boken på den side, mange nydelige oppskrifter :)

Anonym sa...

Det her innlegget svekket tilliten til bloggen... Det er litt skummelt å anbefale tilng så strerkt og ikke ha mer peiling... Har hele tiden vært veldig skeptisk til palmesukker, for jeg har merket samme virkning som sukker....

bente sa...

Interessant informasjon! Jeg har også tenkt at det er litt rart at palmesukker skulle ha så lav GI. Det er ikke det jeg bruker mest av, så jeg kommer nok til å fortsette å kombinere det med sukrin og yacon, med god samvittighet :P Og kakao også. Det er jeg "avhengig" av, men på en god måte, hehe ;)

bente sa...

Og til anonym: Anbefalingene ble jo gjort på grunnlag av at palmesukker har GI 35, noe "alle" visste. Når dette kanskje viser seg å være feil så er jo ikke det noe Tone kan klandres for. Tvert om så er det jo flott av henne å dele denne informasjonen med oss. Alle lærer vi så lenge vi lever, og dersom du merker negative virkninger av noen mattyper er det jo bare å unngå disse, selv om de anbefales på denne eller andre blogger :)

:) sa...

Anonym: Takk for link! Jeg skumleste over nå, men det virker ikke som de skriver om raw kakao, altså. De skriver jo at kakao ikker sunt pga sukkeret og melken man tilsetter, og det gjør man jo ikke på raw sjokolade. Det jeg har lest handler mer om kakaoen i seg selv (mer enn at det inneholder koffein) og at det kan være overstimulerende for kroppen. Men i små mengder tror jeg nok raw sjokolade bare er sunt :-)

Tror du kan bruke carob istedet for kakao i de fleste oppskrifter! Selv må jeg venne meg til carobsmaken...

:) sa...

* ikker = ikke er

:) sa...

Anonym 2: Hei! Man lærer desverre ikke alt om en sunn livsstil over natten, så denne bloggen blir jo en slags reise, med veldig bratt læringskurve. Søker man på palm sugar på nett, får man mange tusen treff, og hver eneste side skriver at GI er 35.

Jeg mener uansett at det er et mye bedre alternativ enn sukker, da palmesukker inneholder mye næring og kan tas opp i kroppen på en helt annen måte enn sukker. Jeg bruker jo ikke utelukkende lavglykemiske produkter, jeg er mer opptatt av næringsinnholdet. F.eks bruker jeg frukt, bananer, dadler, raw honning osv.

Ingunn sa...

Hei Tone! Så flott blogg du har:) Mye interessant og ikke minst fine oppskrifter! Gleder meg til å følge deg videre:)

Angående palmesukker, er jeg litt overraska over at det har høyere GI enn 35, men likevel ikke, siden jeg reagerer like mye på det som vanlig sukker. Takk for info:)