søndag 29. mai 2011

Hvordan bli sunn...

Jeg fikk et spørsmål på "sykt sunn"-innlegget om jeg kunne skrive litt om hvordan det hele startet for meg (med å bli så sykt sunn, altså), og det har jeg faktisk skrevet om før, her.

Kort fortalt går det ut på å:

- Begynne med å tilføre supermat, spesielt greens. Ikke tenkt at du må erstatte eller forsake noe i begynnelsen. Supermaten endrer smaksløkene dine og gjør at du etterhvert foretrekker det sunne.

- Begynn med f.eks ett måltid som består av raw food og supermat. Det kan f.eks være en supersmoothie til frokost. Hvis du synes det er vanskelig å velge bort det du vanligvis spiser til frokost, så ta i alle fall en supersmoothie før brødskivene. Hvis det er lettere å spise en sunn lunsj, så gjør du det istedet :-) Husk at 20 % raw food er 20 % mer enn ingenting!

- Erstatt etterhvert det synlige sukkeret med naturlig søting alle steder der det enkelt kan erstattes, f.eks på frokostblandingen, i krem, i caffe latte osv.

- Lag deg sunt godteri som du kan spise når søtsuget kommer. Sunn sjokolade, sunn brownie, sunn lakris, sunn karamell, sunn is, sunne ispinner ... Mulighetene er uendelige!

- Erstatt etterhvert det hvite melet med naturlige, næringsrike, lavglykemiske melerstatinger, som Jyttemel, Teff, kokosmel, mandelmel osv.

- Prøv å spise næringsrik mat som tilfredstiller kroppens behov.

- Ta det i ditt eget tempo! Har du kuttet ut sukkeret, men ikke pastaen, så er det superbra! Klapp på skulderen til deg :-)

- Ikke ha dårlig samvittighet for det usunne du spiser. Vær heller stolt av det sunne du har spist i dag! Negative tanker er usunt ;)


Lag deg f.eks sunn sjokolade ...


Vi er hva vi spiser, og vi velger selv hva vi vil være :-)

15 kommentarer:

Helen sa...

gode råd!!

Fragola sa...

you've said it! :-)

ninabakke sa...

Fint innlegg :D

Helene sa...

Gode råd!!! Endring tar tid så det er viktig å ta det gradvis :)

Helene sa...

Veldig bra skrevet. Og syns det er bra du ikke oppfordrer andre i å gjøre det, men at du skriver at det er slik du gjorde det. Og det er helt sant vi er hva vi spiser og det er ingen andre enn oss selv som velger hvem en skal være. Lever tross alt livet bare en gang og det er viktig å kose seg :-D

lovelyliller.com sa...

kjempetips :D

Lene sa...

You said it all!:D

Solveig sa...

Hei, så fin blogg du har. Oppdaget den tilfeldig nå, og ser jo du skriver om det jeg interesserer meg for. Artig med slike oppdagelser. Deg skal jeg følge! ;D

Anonym sa...

Veldig bra skrevet! Keep up the good work!

Heidi P sa...

Kjempe bra skrevet...akkurat sånn jeg har gjort det også pluss tatt matintoleranse tester, men i helga skeia jeg skikkelig ut for å se hva som skjer må eksprimentere litt..

Marita sa...

Hei!
Kjempefin blogg, følger den hver dag :)
For min egen del er jeg kommet et stykke på vei på min sunnhetsreise (som aldri skal ta slutt). Har kuttet ut hvitt sukker, (bortsett fra litt mørk sjokolade innimellom), hvetemel og jobber med melkeproduktene. Jeg spiser lavkarbo, så da er melkeproduktene med på å gjøre det hele litt mer lettvint for meg... selvom jeg tror at jeg ikke har særlig godt av det...
Når det gjelder juicing så sliter jeg litt. Iom at jeg spiser lavkarbo så spiser jeg sjelden frukt, men det er egentlig ikke pga denne livsstilen, men rett og slett fordi jeg føler meg ikke noe bra etter å ha spist frukt. Banan kan jeg bruke litt av i smoothies, men spiser jeg eple får jeg innen maks 20 min etterpå en helt syk sultfølelse (selvom jeg har spist en feit middag i forkant...). Litt samme med pære og appelsin også. Spiser jeg disse fruktene på dagtid kan jeg også bli superfysen på kvelden.. Så, jeg sliter litt her... bruker sjelden juice i smoothisene mine, men innimellom lager jeg litt og har i. Ellers drikker jeg kun sitronvann faktisk. Tror jeg er veldig var for ting som kan tulle med blodsukkeret, kjenner det med en gang.. Så jeg er redd for å føle det motsatte av det du følte da, at jeg får lyst på enda mer søtt istedet!! Har du noen tips?

:) sa...

Marita:

Hei! Så rart at man er så forskjellige. Jeg ble bare veldig tilfresstilt av søte juicer, men fikk gradvis behov for juicer med mer og mer grønnsaker i (jeg reagerte på søtsmaken, men ble ikke fysen).

Reagerer du sånn på alt søtt, eller kun det med høy GI? Du kan jo prøve med f.eks melon, som er søt på smak, men med lavt karbohydratnivå per 100 gram. Ellers kan du jo kun bruke bær, avokado og melk i smoothies, og søte med søting med lav GI (stevia, sukrin, xylitol, yacon, mesqutie, lucuma...)

Min venninne som ikke kan bruke frukt pga diabetes bruker mye meloner i smoothies og juice.

Vet ikke om dette hjalp noe, men...?? Håper du finner utav det :)

Marita sa...

Tusen takk for svar!
Bruker en del bær, tror ikke det er så ille. Men har som regel ofte en del fett og proteiner sammen med det, f.eks i smoothies bruker jeg også egg og cocosa. Kjenner at jeg er nødt til å ha en viss mengde fett for at kroppen skal bli tilfredsstilt.
Usikker på om det gjelder alt søtt, har forsøkt det meste av det du nevner der og føler kanskje at så lenge det smaker søtt (uansett GI) så skjer det et eller annet med kroppen min som jeg ikke alltid helt kan sette fingern på hva er. Ikke absolutt alt, men ofte kjenner jeg at det skjer.
Men det kan være at det vil være annerledes om jeg juicer sammen med grønnsaker som jeg kanskje drikker sammen med et måltid eller i forkant, og at det vil føles annerledes enn å spise det som en slags dessert eller et mellommåltid liksom. Det er det jeg håper på.. :)
Godt tips med melon, skal teste ut det.
Tusent takk!

:) sa...

Marita: Hm, så kjedelig at du reagerer sånn på søtsmak da. Reagerer du på stevia også? Da trenger man jeg ekstremt lite, kanskje 2-3 dråper i en smoothie.

Jeg har hørt at kroppen reagerer annerledes på frukt dersom man tar det sammen med grønt, og antagelig er det enda bedre om man tar det med fett også. Prøv å bare føl deg frem til hva som er riktig for din kropp. Jeg kjenner i alle fall at jo renere jeg spiser, jo lettere er det å forstå hva kroppen skal ha og ikke, men noen ting tar lang tid å finne ut av. Jeg strever litt med om jeg skal ha avokado eller ikke, men håper så veldig jeg skal ha det ;)

Selma Katrine sa...

Bra innlegg!! Hører ofte at jeg er sykelig sunn og de sier det på en negativ måte. Det skal ikke være lett nei... :/ Du er flink!