tirsdag 12. april 2011

Bøker for å komme igang!

Jeg har fått en del forespørsler i det siste om hvordan man kan komme igang, og hvor man finner informasjon. Først og fremst er det mye informasjon på nettet, men det er noe med å skru av tidstyver og sette seg ned med en bok der all informasjon presenteres på en inspirerende måte, så her er noen bøker jeg vil anbefale.


For å få til en vellykket livsstilsendring tror jeg det er vesentlig at man kommer ut av "må" og "bør" og erstatter det med "vil". Jeg kutter ikke ut sukker fordi jeg må, men fordi jeg vil! Disse bøkene, og ikke minst mange superdyktige bloggere, har åpnet mine øyne for en verden av næringsrik mat som smaker superdigg, gjør underverker med kropp og sjel og som har gitt meg mye av matgleden tilbake :)


Kjernesunn mat var en av de første bøkene jeg leste ifm min kostomlegging, og den var virkelig inspirerende. Det er først og fremst en kokebok, men forklarer også kort og greit om hvorfor man bør kutte ut sukker, kunstig søting, gluten, meieriprodukter og e-stoffer, og hva det har gjort for dem. Jeg har prøvd noen av oppskriftene, men de har ikke falt i smak hos meg. Uansett er det inspirerende, og ved å kikke på oppskriftene får jeg ideer til min egen matlaging.

Kjernesunn familie fikk jeg til jul, og jeg har ikke fått lest den fra perm til perm, men bladd mye i den. Den er enormt omfattende og tar også for seg kjemiske stoffer i hjemmet, hjemmeapotek, autisme og hyperaktivitet, astma og allergier. Den har også en guide for å komme i gang, men jeg tror det skal holde for de fleste å lese kjernesunn mat (den er mer lettlest).


Salig Blanding er lettlest, inspirerende og er en blanding av kokebok og Reneés tanker om kosthold. Den gir mange gode tips og man får lyst til å leve som henne! Her er det oppskrifter både på vanlig mat, raw food og supermat. Anbefales! Les et tidligere innlegg om denne boken her.

Supermat er en bok som tar for seg de viktigste matvarene i kategorien supermat (mat som er medisin og mat i ett). Jeg har lært utrolig mye av denne boken! Den har mange tanker om kosthold og livsstil fra forfatterne Trine Berge og Sara Chacko, og det er virkelig interessant. De har et veldig jordnært forhold til supermaten og er opptatt av at man skal nyte livet. Den har også små leserinnlegg fra kjente personer som bruker supermat, og noen oppskrifter bakerst i boken. Dette er først og fremst en faktabok.

Raw Food på norsk har også mange fine og inspirerende oppskrifter. Her lærer man å lage raw ranchdressing, sourcreamost og mye, mye mer! Inspirerende bok.


Friske juice og smoothies er en bok som selvfølgelig har mange oppskrifter på nettopp smoothies og juice, men det er ikke derfor jeg liker denne boken. Det jeg liker med den er at den tar for seg egenskapene til de forskjellige frukt og grønnsakene, og man kan slå opp på sykdom/plage og se hva slags frukt/grønt som hjelper på det. Man kan også slå opp på mineral/vitamin og se hvor man finner det. Ved hver juice/smoothie kan man også se om denne er energigivende, avgiftende, styrker immunforsvaret, er bra for fordøyelsen eller for huden. Litt dumt at den har oppskrifter på sitrus og spirulina sammen, men ...

Helsekokeboken har jeg nesten ikke sett i, fant jeg ut nå. Ser at den har mange fine oppskrifter, og også mange oppskrifter som er "kjernesunne", så denne skal jeg bruke mer!

Min egen oppskriftsbok skal man ikke undervurde effekten av. Etter at jeg begynte å få kunnskap om raw food, sunt godteri osv, har jeg prøvd og feilet og virkelig kost meg med å finne oppskrifter som faller i smak. Dette er vel det viktigste du også kan gjøre! Ta en oppskrift fra en bok/blogg som utgangspunkt, bruk det du har, og vips: din egen oppskrift!


Tilslutt vil jeg legge til at selvom raw sjokolade og annet godt er veldig sunt og gir kroppen mye næring, så er det forsatt viktig å venne seg av med alt som kroppen er avhengig av. Selv er jeg ikke spesielt avhengig av verken sjokolade eller andre søte ting, men sunt godteri var en utrolig fin måte å erstatte det gamle godteriet på.

23 kommentarer:

Løvinnen sa...

Veldig bra innlegg:)

Nydelig notatbok! Hvor har du kjøpt den?

Monica sa...

Har de alle bortsett fra din egen bok og den boken du nesten ikke har brukt. Ja, den notatboken var flott. Har lyst å lage en egen sunn oppskriftsbok med tips og råd. Hadde vært gøy.

:) sa...

Løvinnen: Det er PIP, men jeg har kjøpt den på vanlig bokhandel. Tror det var Norli. Eller Ark. Hm, husker ikke ...

Veronica sa...

Takk for tipsene, holder selv på og legge om kostholdet litt etter litt og er helfrelst på både IHerb og litteratur + alle dere inspirerende bloggere her ute.

mjuuugly sa...

Mange herlige bøker til inspirasjon ja! Jeg har nesten alle selv og spesielt Kjernesunn familie fikk meg i gang, en veldig fin start hvis man ikke vet hvor man skal begynne :)

ninabakke sa...

Jeg har alle disse, super inspirasjon :)

Heidi P sa...

Kjempe bra innlegg. Må skaffe meg kjernesunn familie skjønner jeg, men elsker supermat boka jeg også akkurat lest den for andre gang...kjenner jeg begynner å bli hekta på supermat...hehe

Nina B. sa...

Jeg kjøpte Kjernesunn Familie i fjor sommer, og fikk masse inspirasjon derfra, selv om det var ganske "drastiske" tiltak.
Kunne godt tenkt meg Salig Blanding", den ser så fin og positiv ut :)

Jeg fortsetter med hvetegress, og tilføyer byggress når jeg får det, så kanskje jeg merker mer. Kjøpte også spirulina kapsler, sånn i tilfelle...hehe...

Janicke sa...

Jeg elsker bøker og her var det mange bra. Har de kjernesunne bøkene og det var vel de som fikk meg til å kutte ut sukker til barna. Supermat boken er super til å slå opp i. Den bruker jeg mye. De andre bøkene har jeg ikke men de kommer nok på ønskelista. Kan ikke få nok bøker om helse og mat :-D Min egen notatbok med oppskrifter har jeg også :-D

AM Skofterud sa...

Jeg gleder meg skikkelig til å få "salig blanding" i hus! :D

Anonym sa...

Flotte bøker. Jeg liker boken salig blanding og super mat. Det er gøy med litteratur.

Hege sa...

Veldig fine bøker, har flere av dem selv :)

Helen sa...

Lurt å begynne med Kjernesunn familie ja. Den gir et fint grunnlag. Jeg er glad jeg ikke leste Supermat eller noe først, kunne blitt litt voldsomt.. hehe.

Ninka har foresten postet et fint innlegg i dag for de som syns boken ikke virket: http://www.kernesundfamilie.dk/114/article/1864/1807/

Det er jo så klart for å selge noen workshops.. men fint å slippe å ha dårlig samvittighet i alle fall hvis det ikke "fungerte". :) (Det tok meg feks over et halvt år etter at jeg leste boken før jeg begynte å ta noen seriøse grep om ting..

Ingeborg Kjaerstad sa...

Hei! Så fin oversikt! Lurer på en ting, og det er det du skrev om sitrus og spirulina sammen. Er det en dårlig kombinasjon? Hvorfor tror du forfatterne av boken ikke har fått med seg dette?

:) sa...

Plingeborg: Ja, det er noe med at sitrus hindrer opptak av greens, eller noe sånt. Det står bare i supermat-boken at man ikke skal ta det sammen, så da gjør jeg ikke det. Det er desverre mange helsekostansatte som heller ikke vet dette og anbefaler å ta det i appelsinjuice, så det er vel "ny" viten som har kommet med superdamen (forfatterne bak boken supermat).

:) sa...

Pingleborg var det visst, skrev feil jeg ;)

K sa...

Flott informasjon!
Erica Palmcrantz Aziz og Irmela Lilja har også kommet med en ny bok nylig. Den heter "Raw delight" og er full av desserter, is, kaker, paier og kjeks...

Jeg kan også anbefale boka "Detox" av svenske Ulrika Davidsson som også har egen blogg. Jeg holder på å forberede en 14 dagers detox med mye rawfood etter oppskrift fra boka. Tenkte jeg skulle spare den til rett etter påske...
;-)

Tine sa...

Kjekt å se alle bøkene "mine" på et brett. Sånt lesestoff må til for å komme igang og for den daglige inspirasjonen til sunn matlaging. Mine bøker er full av bokmerker på ting som bare må prøves.

Unknown sa...

Elsker "Salig blanding" :-) Den boken som heter Raw food på norsk virker spennende, tror jeg må se etter den neste gang jeg er i bokhandelen!

:) sa...

Anine: Begge de bøkene har jeg hørt om, og de høres kjempespennende ut! Har så lyst på "Detox"! Lykke til med kuren!

Carita sa...

Nå har jeg kommet i helse&kostbokmodus de lux! Har noen av de og venter flere bøker i postkassa. Svært vanskelig å legge fra seg boka når man først har begynt å lese! :)

Une sa...

Veldig gode begynnerbøker! Og så fine bilder du tar! Likte veldig godt det med lakrisfudgen :-)

:) sa...

Carita: I know what you mean!
Une: TAKK! Det var hyggelig sagt :)