søndag 20. mars 2011

Gojisjokoladekrem

Jeg mikser og trikser veldig mye med oppskrifter, og etter at supermaten kom i hus prøver jeg også ofte å mikse mine egne oppskrifter helt fra bunnen av. Tro meg, ikke alt blir like vellykket, men det meste blir jo spiselig. Denne gojisjokoladekremen ble derimot veldig god. Synes jeg, i alle fall :o)

Den har også utelukkende sunne ingredienser, og glir vel også inn i kategorien lav karbo - HØY FETT? Gojibærene inneholder karbohydrater, men det er de langsomme.


1 dl gojibær bløtlegges
1 avokado
1 god ss kokosfett extra virgin
2 ss raw kakao
1 ss mesquite
1 ss maca (evt droppes)
1 ss yaconsirup
1 ss palmesukker

Alt kjøres i en foodprosessor til man har fått en krem. Avokadoen sørger for konsistensen. Det er sikkert godt med vaniljepulver og litt himalayasalt i også, men det glemte jeg!

Hvis man ønsker søtere er det bare å ta i mer søting. Hvis du ikke har mesquite kan du istedet bruke en annen søting, eller evt droppe det.


Her er det massevis av næring! Bare se her:

Supermat:

Goji: Ekstremt høyt innhold av antioksidanter. Stort innhold av vitamin C, betakaroten, 18 aminosyrer (inneholder alle de 8 essensielle), kalium, jern, selen, kalsium og sink. Inneholder beta-sitosterol, som er kolestroldempende og betennelseshemmende. Gir energi, et balansert blodsukker, forbedrer lever- og fordøyelsesfunksjonen (bl.a. magesår og irritert tarm) og gir næring til huden. Sies å gi så mye næring til kroppen at kroppen kan lege seg selv. I følge legenden har gojibær livsforlengende egenskaper.

Kokosfett: Kokosfett inneholder laurinsyre, som utvikler og styrker immnforsvaret i kroppen. Stimulerer skjoldbrukskjertelen. Bedrer kolesterolet. Gir energi. Har antibaketerielle egenskaper.

Maca: Blir kalt peruansk ginseng. Øker energi, utholdenhet og styrke. Er et adaptogen som stimulerer immunforsvaret, bedrer mensplager og plager ifm overgangsalder. Inneholder store mengder av magnesium, kalium, kalsium, essensielle aminosyrer og fettsyrer. Maca regulerer stoffskiftet, kan hjelpe mot søvnløshet og virker foryngende.

Raw kakao: Rått kakaopulver rangeres som noe av det mest næringsrike av all supermaten, i følge superdamene. Inneholder svært høyt innhold av magnesium, krom og sink. Inneholder ekstremt mye antioksidanter. Beskytter hjertet, øker hjernekapasiteten, virker avslappende på menstruasjonssmerter, viktig for et sterkt skjelett. Balanserer blodsukkeret, osv osv! Gir lykkefølelse!
(Men ps: kakao er stimulerende, så bruk med måte allikevel ...)

Mesquite: Proteinrikt. Høyt innhold av aminosyren lysin. God kilde til kalsium, mangan, jern og sink. Brukes som søting og mel (smaker litt som litt søtt mel), men gir ingen rask økning av blodsukkeret.

Yaconsirup: Søting med lav GI (5). Bedrer fordøyelsen. Inneholder betydelige mengder kalium og antioksidanter. Positiv effekt på overvekt, fordi sukkerstoffet ikke tas opp i kroppen (FOS). Bidrar til bekjempelsen av skadelige frie radikaler. Har antibakteriell virkning og beskytter leveren.

Ikke supermat, men allikevel sunt:

Palmesukker: GI på 35. Mineral- og vitaminrikt. Økologisk.

Avokado: Sunt fett. Mineral- og vitaminrik. Proteinrik. Regulerer kolesterolnivået og virker bakteriehemmende.

Så utrolig sunt, og smaker som ... en mild sjokoladekrem. Serveres f.eks med gojibær og kakaonibs.

Ps: Er du ny kunde på iHerb.com, kan du klikke her og får 5 dollar i rabatt på din første bestilling!

11 kommentarer:

Helen sa...

Spennende oppskrift! Så flink du er til å eksperimentere!!

ElinSire sa...

Kjempebra med en beskrivelse av hvert produkt du har i oppskriften! Fant denne siden i går hvor mye av det jeg har kjøpt er beskrevet veldig godt: http://rawganik.com/produkter/acai.html. Bare klikk deg nedover på de forskjellige produktene de selger :)

Har du forresten smakt tørkede morbær (mulberries)? De er bare kjempegode!! Jeg har kjøpt på iHerb, men les gjerne beskrivelsen på Rawganik :)

AM Skofterud sa...

Så utrolig bra innlegg! Kremen hørtes god ut :)

Helen sa...

Ang karbohydrater / gluten. Trodde du mente gluten for det er bare det jeg har hørt om. :D Det med karbohydrater var jeg faktisk ikke klar over! Jeg håper det funker å ta vekk kumelk alene - blir veldig tung i magen av mye kjøtt og egg osv.. :) Men - jeg har det i bakhodet om melkeavhold ikke funker..!! ;)

lovelyliller.com sa...

avokado er vell absolutt supermat? kremen så nydelig ut :)

:) sa...

Elin: Takk! Nei, har ikke smakt det. Høres ut som noe jeg må prøve :)

:) sa...

Helen: Kan godt hende det gjelder gluten også. Godt for mye å kutte ut gluten, uansett, tror jeg!

:) sa...

lovelyliller: Kan hende det? Supersunt er det i alle fall ;-)

Fragola sa...

Mmmmm! Det så godt ut!... må bestille gojibær, skjønner jeg. iHerb brukes flittig her for tiden :-)

Øyvind sa...

Husk at selv om det er raw food så skal en ikke spise søtt så ofte, det er ikke sunt. Mange, eller faktisk de fleste som spiser raw begår den store tabben med å velte seg i raw sjokolad, raw ostekake osv men det er helt feil. En skal holde seg mest mulig unna søt mat selv om den er raw.

:) sa...

Øyvind: Ja, det er ikke så lett å finne den perfekte balansegang på hva man kan spise og ikke. Selv prøver jeg å begrense bruken av kakao (stimulerende) og palmesukker, som påvirker blodsukkeret. Man orker jo stort sett MYE mindre av raw food-godteri enn sukkerholdig, nettopp fordi man ikke får den rusen som man får av sukker. F.eks orket jeg ikke hele denne skålen ;)

I denne sjokoladekremen er det lite "søtt", men det smaker allikevel søtt og mildt, pga goji og avokado.

Jeg tror det er viktig å finne et kosthold der man ikke er avhengig av noe, og hvis man bare MÅ ha sjokolade, raw eller ikke, bør man defivnivt kutte det ut for en periode. Min største last er ikke søte ting (jeg har minimalt søtsug), men KAFFE...