tirsdag 1. mars 2011

Ertepesto a la Silje

Denne dippen er fantastisk! Stor takk til Silje som la ut oppskriften på sin blogg :o) Vi lager den ofte, og mannen stråler opp når han ser hva han får servert ;)

1 dl frosne erter
2 ss solsikkefrø
1/2-1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje extra virgin
1/2 ss sitronsaft/limesaft
Salt og pepper

Kjør alt i blender til det alt blander seg ordentlig. Jeg bruker ofte 1 fedd hvitløk, da blir den sterk og god :D
Den passer kjempegodt til salater, egg&bacon, som dipp til grønnsaker, osv.
Husk å alltid bruke gode, extra virgin kaldpressa oljer! Jeg forstår bare mer og mer hvor viktig det er med riktig fett for kroppen, og hvor farlig det er med feil, bearbeida fett.


extra virgin er stikkordet! Enkelt å huske det, vel? :)22 kommentarer:

Hos oss i Nøkkeldalen sa...

mmmm, såg godt ut!
Denne bloggen har inspirert meg til å bli meir opptatt av kva me puttar i oss! Var litt opptatt av det fra før, men denne bloggen har minna meg på det igjen, og inspirerar med både innholdet og ikkje minst layoutet! Stilen på sida og dei fine bildene gjer meg rett og slett litt glad! :)

Ha ein fin dag!
Britt Kirsti

Mette sa...

denne må jeg teste. :) var jo utrolig enkel og med ingredienser man har i nærbutikken. ;)

Lille Hvitløk sa...

Så enkelt og deilig! Jeg hadde akkurat gjester til lunsj, og serverte de det avocadosmøret du skrev om tidligere. Alle elsket det! Så takk for oppskriften :)

:) sa...

Fam schulze: Ååå, så hyggelig tilbakemelding!! Og kjempemoro at jeg kan inspirere noen til å bli sunnere, det finnes jo sååå mye godt man kan lage som også er sunt! :)

:) sa...

Muffin: ja, man kommer langt med nærbutikken! :-)

:) sa...

Lille hvitløk: så gøy å høre!! :)

ElinSire sa...

Mmm...gleder meg til å teste denne!! Så utrolig fristende og god ut :)

Betty boo sa...

Hei Tone! Har kjøpt kokosolje siden det skulle være så bra for kroppen, og bruker i smoothie osv - meeen fant ut nå at den inneholder jo bare mettet fett?! Som jo ikke er bra for kroppen?? Eller...? Er det noe jeg har gått glipp av?;)

KJøpte extra virgin cooking oil:)

Løvinnen sa...

Så herlig ut!

Ellen sa...

Den så kjempegod ut! Må prøves tror jeg.
Har du noen lure tips å komme med til en som er helt fersk i dette gamet? Jeg har ikke tenkt å legge om kosten helt, men jeg har veldig lyst til å redusere mengden sukker i kosten. Hva kunne du anbefale som den beste erstatningen?
Er det enkelt å handle på iherb? Er det sånn at en ikke må kjøpe for over 200 kroner og alt det der? Hehe, som du skjønner trenger jeg litt råd og tips. Og om du har tid og lyst vil jeg sette stor pris på et svar. Du er en inspirasjonskilde. Han sååå lyst til å lage sjokolade feks.
Ha en fortsatt fin uke! Ellen

Ellen sa...

Ser jo at du har blogget masse gode tips her også!! Takk takk =)

:) sa...

Betty: Ja, stemmer at kokosolje er for det meste mettet fett, men det er ikke farlig! Den består av mellomlange fettsyrer, og dette er visst veldig bra :-) Superdamene sier at mettet fett i extra virgin-oljer alltid er bra, og du finner masse informasjon om hvorfor kokosolje er bra hvis du googler litt - f.eks her: http://soma.no/produkter/cocosa/

Anonym sa...

Hei og takk for kjempefin blogg og mangen gode råd og tips, er fast leser av bloggen din:) Jeg lever lavkarbo med innslag av supermat. du bruker jo mye supermat åsså,og skrev du for litt siden at du skulle begynne med enda mer lavkarbo kosthold, åssen vil du kombinere dette? syns dette med sunt og rett kosthold er så spennende men føler meg fortsatt ikke god og stødig nok, mangler nok en del kunnskap foreløpigt, derfor jeg spør deg her hvis du har lyst og mulighet til å svare meg på akkurat det, hadde blitt kjempeglad:) jeg ønsker helst å kombinere de to nemlig, lavkarbo og supermat med gjene litt frukt og den slags, elsker å lage meg grønsaks/fruktjuice:) Håper du skjønte problemstillinga mi og spørsmålet mitt, er så dårlig å forklare;) På forhånd takk hvis du orker å svare:)

:) sa...

Ellen: Så bra du blir inspirert! Det er mange gode sukkeralternativer, men de jeg liker best er palmesukker, yaconsirup og flytende stevia med smak. Sukrin blir jeg ikke helt fortrolig med, men jeg bruker det i oppskrifter som bare skal ha litt "sukker", f.eks pannekaker, vafler osv.

Du kan jo begynne med ett måltid da :-) F.eks frokost: Lag enten en smoothie eller piff opp frokostblandingen med supermat og sunnere sukker (palmesukker er nydelig). Jeg bruker ofte dette på frokostblanding: Hampfrø, kakaonibs, acai, palmesukker og rismelk. Det hender jeg også tar i ett par dråper flytende stevia med mørk sjokolade-smak. Smaker helt nydelig!

Ellers vil jeg anbefale å ta hvetegress i eplejuice hver morgen, en halvtime-time før frokosten. Bruk helst en GOD eplejuice, ikke fra konsentrat. Selv tar jeg gress og spirulina i et glass eplejuice med 1tsOkinawa Olje og 1 ts aloe vera, og dette merker jeg gjør meg sååå godt og fjerner søtsuget. Okinawa oljen er veldig dyr, men det er viktig å i alle fall bruke en god olje med omega3 og 6.
Lykke til!! :-)

frk.Kraft sa...

Tro om det er noe av det lignende av den oppskriften på ertepesto som står i "Detox" boka skrevet av Ulrika Davidsson? Husker ikke helt hva som skulle være i den, men hvis denne ligner så er den nok veldig god. Fantastisk at grønne erter kan brukes til noe speppende i stedet for den kjedelige ertesuppa jeg dessverre pleier å ende opp med. :)

:) sa...

Anonym: Ja, stemmer at jeg skrev det ;-) Jeg har jo allerede kuttet ut alle de dårlige karbohydratene, som sukker, hvitt mel, pasta osv, men har brukt mye banan, dadler og frukt. Jeg har et ønske å å kutte ned på dette også, fordi jeg tror jeg vil ha større helsemessig effekt (jeg gjør ikke dette for å slanke meg). Jeg prøver derfor å finne alternativer å putte i smoothie f.eks!

En ting jeg passer på er å ikke lenger bruke karbohyrater alene, men alltid sammen med proteiner og fett, for da påvirkes ikke blodsukkeret på samme måte. Jeg lager også helst så "grønne" juicer som mulig, altså med mest grønnsaker. F.eks "rød stjernejuice" er mest grønnsaker, men smaker helt nydelig allikevel :)

Jeg er ikke så flink til å tenke konsekvent lavkarbo enda, så tar gjerne noen tips fra deg også! :D

Hyggelig du la igjen kommentar!

:) sa...

frk kraft: ja, tror det var der Silje fant den. Jeg er ikke noe glad i erter, men denne smaker bare såååå godt! Fantastisk kombinasjon! :D

Anonym sa...

Tusen tusen takk for utfyllende og godt svar!:) Det med å spise karbohydrater sammen med fett og protein ja, det har jeg ikke skikkelig tenkt over viktigheten av, er så ny på dette, men det skal jeg huske på:) Jeg må sjekke ut den røde stjernejuicen, elsker den slags juicer, er nesten blitt avhengig og føler meg skikkelig sunn når jeg har inntatt en sånn en;) Ha en fortsatt god kveld

Mette sa...

haha, jeg handla i går og gjett hvem som kjøpte extra virgin! :) stolt av meg sjæl.

ElinSire sa...

Jeg også, Mette :) Kun ekstra virgin kaldpresset og helst økologisk!

:) sa...

Tommel opp!! En god investering i egen helse :)

Betty boo sa...

Takk for info Tone:) Nå skjønner jeg litt mer..

he he, Ida J og jeg har blitt litt hekta på supermat vi også. Bestilt 3-4 pakker på iHerb og lager en multi-vitaminsmoothie hver dag. Sykt digg:)

Så takk for inspirasjon og info - og helt konge å høre hvor bra du har blitt. Helt rått! :) :)