onsdag 2. februar 2011

Noen råd til hvordan man kan endre livsstilen sin

Veldig mange spør meg om råd til å starte en sunnere livsstil, så jeg tenkte å samle noen råd her. Husk at vi alle er forskjellige og at selvom dette fungerte for meg, betyr det ikke nødvendigvis at det fungerer for deg! Uansett har jeg fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk som har begynt med supermat, at de reagerer på samme måte jeg gjorde, så jeg tar sjangsen på å komme med noen velmente råd :-)

Jeg startet selv så smått i sommer og lever på ingen måte 100 % sunt. Jeg gidder derimot ikke i å få dårlig samvittighet fordi jeg innimellom må ty til ferdigmat, fordi jeg vet at jeg får i meg så mye annet sunt.

- Tilsett supermat: Begynn med å tilsette supermat i kostholdet ditt. Dette er alfa og omega for å lykkes! Ikke tenk at du skal legge om hele livsstilen din fra i morgen eller om en måned. Det er bedre med langsiktige mål (som ikke trenger å være en spesiell dato), og la kroppen styre tempoet litt selv.

- Smaksløkene endrer seg gradvis: Etterhvert som du tar supermat, vil du antagelig merke at smaksløkene dine endrer seg. Godteri smaker mer kvalmt enn godt, sunn mat smaker bedre og der du før hadde lyst på pasta, har du nå lyst på salat! Dette kan gå veldig gradvis, ikke vær utålmodig. Du skal tross alt gjennom en enorm livsstilsendring!

- Tillat deg litt godteri: Ikke kutt ut alt godteri og usunt over natten. Tillat deg litt innimellom. Antagelig vil du bare bli enda mer tent på den sunne livsstilen når du kjenner at melkesjokoladen som du før bare elsket, nå smaker mer og mer søtt og ekkelt ... :)

- Gradvis utskifting: Bytt gradvis ut sukkeret, melet, pastaen og evt også melken med andre ting med mer næring og lavere GI.
Istedet for mel: jyttemel (flere forskjellige), rismel, mandelmel, quinoamel osv. Se i allergihyllen eller på helsekost! Havregryn og frø kan stort sett kjøres til mel i blender.
Istedet for sukker: Se hva jeg bruker under fanen "gode råd".
Istedet for pasta og ris: Strimlet grønnsaker, quinoa, moset grønnsaker osv. 
Istedet for melk: Rismelk, havremelk, soyamelk, kokosmelk.
Ikke bytt ut alt med en gang, gjør det gradvis. Husk at Rom ikke ble bygget på én dag! Du er ikke på diett, du skal endre hele livsstilen din.

- Begynn med ett måltid: f.eks frokosten. Lager du deg en sunn og næringsrik smoothie som en god start på dagen, så kan du være kjempefornøyd med deg selv! Ikke ha dårlig samvittighet for at du lager en pasta-middag eller en ferdigmiddag. Du har fått viktige næringsstoffer gjennom frokosten, og det er mye bedre enn hva du gjorde før!

- Gjør det for deg: Er ektefellen eller barna skeptiske og negative? Gjør det uansett for deg! Du trenger jo ikke begynne med å endre middagen. Kanskje blir de hekta når de ser hva det gjør med deg (og at det smaker godt også ...)

- Gift ut, sunt inn: Det er like viktig at du unngår å putte dårlig mat inn i kroppen din, som det er å spise sunt.

- Tenk alternativt: Middager trenger ikke være slik de alltid har vært. Man MÅ ikke ha poteter, kjøtt, grønnsaker og saus til hver middag.

- Smaken er som baken: Ikke forvent at du skal like all supermaten med en gang, og ikke bli skuffet om du ikke gjør det. Begynn forsiktig og øk gradvis. Prøv igjen om noen måneder, kanskje du liker det da?

- Det humper litt i starten: Ikke vær redd for om du tar ting til feil tid eller med feil kombinasjon. Selv tok jeg greens i Tart Cherry, fordi jeg trodde man kunne blande det, noe man altså ikke bør. Man lærer ettersom man prøver, og her er læringskurven bratt! Jeg tenker som så at hver t-skje jeg tar av noe, er 1 t-skje mer enn hva jeg tok før. Klapp på skulderen!

På butikken:
- Begynn med frukt/grønt: Gå først til frukt-/grøntavdelingen og fyll opp handlekurven der. Suppler deretter med kjøtt, og så tenker du: trenger jeg egentlig poteter, pasta, ris eller nudler til dette? Holder det kanskje med grønnsakene? Prøv f.eks å strimle squash til pasta, du vil nok bli positivt overrasket! Kanskje kan du også bytte ut sausen med en sunnere, hjemmelaget dip/dressing ...?

- Sjekk innholdsfortegnelsen: Dette trenger du bare gjøre i begynnelsen, etterhvert skjønner du hva som er bra og ikke. Jeg har en liten tommelfingerregel på at jeg sjeldent kjøper ting som inneholder ting jeg ikke aner hva er. Et tips er å sjekke innholdsfortegnelsen på en økologisk variant opp mot den vanlige (f.eks økologisk peanøttsmør og vanlig peanøttsmør) og sammenlign antall ingredienser.

- Kjøp næringsrik mat: Hvis du har tenkt å kjøpe en vare, tenk: er denne næringsrik? Hvis ja, kjøp den med god samvittighet (ikke tell kalorier ;)). Hvis nei, legg den tilbake og tenk alternativt. "If it's white, don't take a bite".

Supermat
Det lønner seg å starte med supermat som smaker godt, spesielt om man er som meg og ikke klarer å spise noe "bare fordi det er sunt". Ta det sunne med det gode! Her er eksempler på noe det kan lønne seg å begynne med:

- Tart Cherry: Denne smaker deilig kirsebær, og har man litt i smoothie, over is, i fruktsalat osv, gir den en tropisk touch. Kan gjøre deg søvnig, så ta den helst på kvelden. En dyr variant her og en billig her.

- Hampfrø: Smaker som milde nøtter. Strø over salat, i smoothie, spis bart, putt i hjemmelaget sjokolade, lag melk av det, putt i dressinger/dip osv osv :-) Må ikke varmebehandles!

- Raw kakao: Alle liker vel sjokolade? Putt i smoothies, i bananis, lag raw sjokolade, brownies osv. Må ikke blandes med meieriprodukter.

- Kakaonibs (hakket kakaobønne): Putt i smoothies, over bananis, i frokostblandingen osv. Må ikke blandes med meieriprodukter.

- Yaconsirup: Smaker som karamell, spør du meg! Bruk istedet for honning, sirup og karamellsaus.

- Pomegranate (granateple): Denne smaker surt, men deilig, synes jeg. Pulver som man kan putte i smoothies eller juice.

- Kokosolje: Gir smak av kokos, en smak jeg ikke er så veldig glad i. Allikevel synes jeg det gir en nydelig smak i smoothies, så jeg bruker alltid en god spiseskje kokosfett i smoothien min. Det finnes utrolig mange forskjellige merker, jeg pleier som regel å bruke denne.

- Greens. Noe som ikke smaker så godt, men som jeg absolutt vil anbefale å ta, er "greens", altså gress og alger. Jeg blander i en god eplejuice, da smaker det ikke ille i det hele tatt. Jeg husker mannen i huset hadde kjøpt dette etter anbefaling på helsekosten lenge før jeg ble opptatt av kosthold, og jeg smakte og rynket på nesen. Boksene ble plassert innerst i skapet, og der stod de til jeg plutselig en dag i sommer tok de frem, fordi jeg hadde så lyst på noe sunt ... Sprøtt? Jeg hadde da begynt med litt supermat ... Sier ikke mer! ;-)

Ny kunde på iHerb? Koden NEB207 gir deg 5 dollar i rabatt!

21 kommentarer:

Anonymous sa...

WOW!! Du er flink. Får virkelig lyst til og prøve når jeg leser dette. Du må få deg en jobb hvor du kan drive med dette her.

Jeg blir inspirert!
lenebo

bente sa...

Flotte råd! Jeg har selv erfart mye av det du skriver, som f.eks at smaksløkene endrer seg og at jeg får cravings etter sunne ting istedet for dårlige. Mye av supermaten jeg kjøpte i begynnelsen likte jeg ikke, og annså det derfor som bomkjøp. Men nå er alt i bruk jevnlig, noen ting har jeg kjøpt mere av og jeg synes det er kjempegodt! :)

Tankeflyt sa...

Gode, sunne råd. Kudos og alt annet positivt simultant til deg.
:)

Minabird sa...

hei Tuna!!
I just wanted to leave this message...I have started everything that you have told me. I love to eat healthy sugar and sweets. I really loved juicing. I have lost 17 lbs in the month of January. I am not sure how you translate pounds to Kilos. But it's alot for one month. Thanks for helping me. And I feel so healthy too. Even though I have not tried many of your recipes I am going to.

Thanks,
Minabird

Tone - Hjertemat.com sa...

That is just great, Mina!! I am so happy for you! Thanks a lot for you comment, you made my day ;-)

Tone - Hjertemat.com sa...

Så gøy, Lenebo ;) Du har jo i alle fall støtte i din mann! :) Ja, hadde vært gøy å jobbe med noe innen dette, men først må jeg bli frisk.

Solveig Bekkevold sa...

Kjempefine råd Tone! Du er flink ass! Men bare lurer litt, som en lavkarbo-spiser...hvis du kutter ut pasta, ris og poteter med grønnsaker, får du i deg nok energi da? Blir det ikke lett at energien kommer mest fra proteinene i kjøttet? Og det er jo ikke så sunt i lengden.... Vet at mye supermat inneholder mer næring enn andre planter, men sånn generelt er det vel ikke nok næring i salat, til at det kan erstatte karbo-kilder?

Tone - Hjertemat.com sa...

Hei Solveig! Den største endringen jeg har gjort, er på de enkle karbohydratene - egentlig alt det HVITE. Dette har jeg omtrent kuttet ut. Jeg spiser gjerne litt potet til middagen, men mindre enn før. Det er også mye karbohydrater i banan, grønnsaker, frukt, aktivert bygg, havregryn, knekkebrød osv :-)

frk.Kraft sa...

For et fint innlegg! Og for en fin blogg. Nå fikk jeg inspirasjon i massevis! :)

Muffin sa...

kjempeinnlegg. :) mange gode råd!
For å si det sånn - tredje bestilling fra iherb i dag! :D

ElinSire sa...

Kjempeinspirerende Tone! Gleder meg til å begynne :)

ElinSire sa...

Leste forresten også at kokosolje er den sunneste oljen til steking og egner seg veldig godt til dette :)

Tone - Hjertemat.com sa...

Stemmer det Elin. Jeg bruker som regel den brune, uten smak, til steking. Kokosolje tåler høy temperatur!

Anonym sa...

Åh, så glad jeg ble for å finne deg!! Du har en fantastisk måte å skrive på for nybegynnere i livsstilsendringen mot det sunnere livet! Tusen tusen takk! Her skal jeg lese og lære mye. Jeg vil ikke bli "vanskelig i matveien", bare sunnere i hverdagen :o) ...og takk for forklaring på hvorfor jeg syns vanlig sjokolade hadde så rar smak! Ble så skuffet, men nå ble det bra igjen.

:) sa...

Bare meg: Tusen takk for kjempehyggelig tilbakemelding! Det satte jeg stor pris på :)
Lykke til!! Jeg er forholdsvis nybegynner jeg også, men har kommet over kneika og har fått helt nye vaner når det gjelder mat. Kan anbefales på det sterkeste! Herlig å kjenne kroppen crave på sunn mat :)

Kristine sa...

Hei! :)
Jeg har bestemt meg for å kutte ut sukker også, men jeg lurer på hvor nøye man skal følge innholdsfortegnelsen egentlig? Det står jo at det er sukker i både hvetemel, vanlig melk og havremelk, så jeg er ganske usikker på hva jeg kan tillate meg selv her? Noen tips? :) Takk for svar! :)

Mette sa...

Kristine: Hei! :) Jeg ville startet med det synlige/åpenbare sukkeret, f.eks godteri, sukker i te osv, og også hvitt mel, hvit pasta og hvit ris, og heller tatt det skjulte sukkeret etterhvert.

Jeg er nysgjerrig på hvilken havremelk som inneholder sukker? Det er heller ikke sukker i hvetemel, men det påvirker blodsukkeret på lik linje med sukker.

Sørg for at du ikke bytter ut sukker med kunstig søting, "sukkerfritt" er som regel ikke bra!

Mette sa...

Oida, det over var meg, på min søsters bruker!! Tone ;)

Kristine sa...

Helt iorden :)

Ica sin havremelk. Men kan hende jeg misforsto, jeg husker bare at det sto noe om sukker som var inni. Det er fullt mulig det er fra havren selv! :)

Det synlige har jeg allerede kvittet meg mest mulig med, lagde til og med min egen ketsjup i dag :) Grovere pasta/ris og hvete får jeg skaffe etter hvert som jeg har råd (fattig student *sukk*). Men igjen tusen takk for svar :) Hvor fant du forresten ut om hva man kan/kan ikke spise? :)

:) sa...

Google, blogger og forum - og ikke minst bøker som "kjernesunn familie" og "den hemmelige kokken". Man får mye tips og inspirasjon til gode alternativer på lavkarbo.no, funksjonellmat.no, sanabona.no, super-nature.no og blogger som siljesreise.com, superlivsstil.net, mjuuugly.blogg.no, lillehvitlok.blogspot.com, grontvann.com, kraft.blogg.no osv - jeg har flere linker her ->

Det viktigste for meg var at jeg ble bevist på at det fantes gode alternativer og at det er sukker i fryktelig mye. Også dette med at raske karbohydrater påvirker blodsukkeret på lik linje med sukker. Jeg kjente etter hva jeg var avhengig av og kuttet det enten ut eller fant gode alternativer. F.eks måtte jeg alltid ha et godt brød til salat før, men nå savner jeg det overhodet ikke. Salaten smaker jo så fantastisk alene!

Jeg sjekker ikke bare ingredienslistene for sukker, jeg sjekker også om ingredienslisten er lang som et vondt år og inneholder mye jeg ikke vet hva er. Da unngår jeg den.

Hvis du er fattig student lønner det seg virkelig å kjøpe varer på iherb.com, fordi prisene er latterlig lave ift helsekost i norge.

Du kan også bruke grønnsaker istedet for pasta og ris. Strimle en squash med en grønnsaksskreller eller et juliennejern = pasta ;)

Så flink du er som lager din egen ketchup! Det har jeg ikke prøvd enda :) Jeg tenker at det er viktig å ta ting litt gradvis, fordi man må få oppskrifter litt under huden for at det skal bli overkommelig. Derfor bruker jeg fortsatt ketchup fra flaske (de få gangene vi bruker det..), men den dagen jeg har laget ketchup fra bunnen en gang, går jeg nok aldri tilbake til flaske. Jo flere oppskrifter man prøver ut, jo lettere blir det å leve sukkerfritt og sunt.

Og mitt beste tips: Start med å drikke hvetegress (eller ta som kapsler). Jeg tar gress, alger og Okinawa-oljen hver dag, og dette fjerner søtug og gir meg all næring jeg trenger. Da er det ikke SÅ farlig om jeg spiser noe usunt - eller om sønnen min ikke får slik mat jeg ønsker at han skal få i bhg. Det er nok det viktigste man kan ta :) Kroppen blir tilfredsstilt og det å leve sunnere går mer av seg selv..

:) sa...

*bevisst