mandag 7. februar 2011

Mat som er mat

Det er ikke engang ett år siden jeg ikke brøy meg spesielt mye om hva jeg puttet i munnen. Jeg levde ikke spesielt usunt, men jeg sjekket heller aldri ingredienslister eller tenkte særlig mye på hvordan mat ble laget.

Nå er jeg opptatt av å spise mat som kroppen gjenkjenner som mat. Det kan jeg takke "kjernesunn familie" for. De skriver noe sånt som at å spise raffinert mat er som å gi noen et byggesett fra Ikea, uten bruksansvisning  ... Kroppen aner rett og slett ikke hvordan man kan bruke maten til noe nyttig. Og hvis ikke kroppen får næring gjennom maten, blir den feilernært.

Av den grunn spiser jeg f.eks ikke lenger margarin. At de nye kostholdsrådene faktisk anbefaler margarin fremfor meierismør er jo bare helt vanvittig ... Margarin er kunstig fremstilt gjennom en kjemisk prosess - på en fabrikk. Det har ingenting med matlaging å gjøre. Her kan du se en video der Gunnar Lindgren snakker om hvordan margarin blir til.

Meierismør er i alle fall et naturlig produkt, kjernet av fersk fløte, så da blir valget enkelt for meg.
Når det gjelder meieriprodukter kan det være greit å vite at det kan hemme opptaket av antioksidanter! Jeg spurte superdamene om dette på Facebook:En annen ting jeg unngår er produkter som har "maskinelt utbeinet kjøtt". Et godt (skrekkelig) eksempel på dette er chicken nuggets. Hvordan det lages er bare ekkelt. Se selv, og du vil antagelig aldri kjøpe ferdige chicken nuggets igjen!Ps: Jeg får ikke lastet opp bilder. Skjedde nok etter at jeg knotet med domenet.
Hjelp ... :-/

Edit: Har fikset bildeproblemet, men mistet linkene og noen kommentarer på veien ... Måtte rett og slett lage en ny blogg!

Bilde fra Livshygiene.no

7 kommentarer:

Nina B. sa...

Usj :(
Godt det ikke er noe vi spiser særlig mye av, og spesielt ikke nå.
*grøss*

En gang, for en del år siden, stekte jeg noe mat i margarin (Bremykt eller noe sånn). Det ble akkuratt som plast (!) i stekepanna. Etter det er det kun smør som gjelder. Eller olje.
Hos oss er det kun meierismør som finnes nå...

Lille Hvitløk sa...

Jeg så den videoen med Jamie Oliver, herregud så kvalmt!!!!! Jeg blir så fortvilet av at folk spiser hva som helst, men i mange tilfeller så har man jo bare ikke kunnskapen. For noen år siden, når jeg fortsatt spiste alt jeg fant i butikken, tenkte jeg ikke over at "vanlige" matvarer kunne være usunt. Man kan bli så innmari provosert av at mat ikke lengre er MAT. Bra du la ut den videoen :)

:) sa...

Nina B: Æsj, så ekkelt! Men er ikke overasket heller. Nå steker jeg i cocosa pure og tilsetter evt en liten klatt smør på slutten, dersom jeg ønsker smørsmaken. :)

:) sa...

Lille hvitløk: I know, gross!! Men det er ikke så rart da, jeg tenkte aldri over hva ting var laget av... Godt vi kan velge 100 % hva vi vil spise og ikke! :)

:) sa...

*overrasket

Æsj ass, har fått dysleksi på mine gamle dager :P

bente sa...

Jeg blir ærlig talt litt provosert over videoen til Jamie Oliver, selv om han er en fyr jeg vanligvis liker. Jeg er enig i at vi skal være bevisste på hva vi putter i munnen, og at mel, smaksforsterker og alt det andre de putter mat som kyllingnuggets ikke er bra for oss. Men hvorfor får han det til å høres ut som det er en dårlig ting å bruke hele kyllingen? Som vegetarianer synes jeg at det å spise en død kropp er kvalmt uansett, men når man først gjør det, hvorfor skal det være forskjell på å spise en muskel og en sene? Eller en fot og en hud?

Men hurra for matbevissthet, det føles godt! :)

:) sa...

Bente: Nå er det mest det at det brukes beinrester jeg reagerte på, og alt som tilsettes selvfølgelig. Urk.