søndag 27. februar 2011

Litt tankevekkende på en søndag

Jeg driver og leser Den hemmelige kokken, og jeg vet nesten ikke hva jeg skal si ... Jeg er litt målløs og litt stolt på én gang, målløs over at mye av maten i butikkene er VERRE enn jeg trodde og stolt over at jeg har gjort en kostholdsendring før jeg leste boken.

Hele poenget med boken er: Vet du egentlig hva du spiser?

Et eksempel: 
Majones har hovedingredienser eggeplomme og olje. Fett og fett.
Det er derfor umulig å lage en lett-versjon av majones, men det har vi altså ... Er ikke det litt rart, da?

Et annet eksempel:
Innholdet i Creme Fraiche Original er: Kremfløte og melkesyrekultur (kilde).
Innholdet i Creme Fraiche Lett er: Helmelk, fløte, modifisert stivelse (hydroxypropyldistivelsesadipat E 1442), emulgator (mono-og diglyserider av fettsyrer E471), stabilisator (pektin E 440, guarkjernemel E412) og melkesyrekultur. (kilde)

Tankevekkende? Skremmende? Ekkelt?!


Bilde av ekte mat fra We Heart It <3

16 kommentarer:

ElinSire sa...

Det er helt utrolig! I går tenkte jeg faktisk på alle de som kun bruker lettprodukter for å holde vekten eller gå ned i vekt. Kroppen deres må jo skrike etter fett! Og når de i tillegg proppes fulle av E-stoffer, så er det jo i hvert fall IKKE bra. Gjelder det alle lettprodukter eller? Jeg drikker jo skummet kulturmelk istedet for kefir, men det har egentlig mest med konsistensen å gjøre...det samme gjelder lettrømme... Men skal jammen meg lese bedre på innholdet fra nå av (selv om jeg allerede har begynt med det :))

PS! Har du forresten fått bøkene alt? Det har ikke jeg :(

:) sa...

Boken tar ikke for seg så mange produkter, men snakker generelt om hva produsentene gjør med fettreduserte produkter. Fett gir god smak (og tas det vekk har de i sukker, f.eks...) og gir også produktet evnen til å f.eks tåle koking. Lettvariant tåler i seg selv ikke koking, så derfor er den full av e-stoffer...

Så jeg vet ikke om det gjelder alle lettvarianter, men jeg har mine mistanker... Les innholdsfortegnelsen :)

Elise sa...

Og se på hva staten anbefaler; lettprodukter, lettprodukter og atter lettprodukter!
Det er rett og slett skummelt at folk ikke vet hva de putter i seg. Folk må åpne øynene og lese på pakningen!

ElinSire sa...

Jeg var inne og kikket på skummet kulturmelk nå, og det så ikke så ille ut (puh!) -Innhold: Skummet melk og melkesyrekultur (i tillegg leste jeg et sted at det er mindre laktose i syrnet melk). Forskjellen på vanlig kulturmelk og skummet kulturmelk er helmelk eller skummetmelk. Det vil vel bare si at de har tatt ut fettet. Jeg skal jo få i meg bra fett på andre måter -hehe ;D Men kan hende jeg skal gå over til økologisk kefir (bare at det blir så dyrt å endre på alt).

Løvinnen sa...

Veldig interessant bok. Jeg tror jeg må sette meg ned å lese bøkene hans igjen snart.

Mette sa...

Jeg har alltid holdt meg unna lett-produkter! Med unntakt av Lett Rømme kanskje... Men prøver å gå over til Seterrømme. :) Takk og lov for ekte varer!

Nina B. sa...

Skremmende...heldigvis har jeg/vi også gått bort fra lettprodukter for en stund siden (utenom melk til ungene, men det behandles jo litt annerledes). Nei, takke meg til EKTE mat, så kan en heller justere mengden.
Har også hatt lyst å lese den boken etter at jeg så et tips på en nettside for en stund siden.

Prøvde forresten å lage lakrisfudgen, men det ble ikke så vellykket :( Prøvde med bare yaconpulver, men det skilte seg, og oljen tøt ut og...nei, usj, jeg får prøve noe annet i stedet ;)
Nina

Veronica sa...

Bøkene er skremmende nok, jeg har bare lest den første. Men jeg synes de kunne vært ENDA mer skremmende. Det er så kronglete og omstendelig forklart, ingen bilder. De som velger å lese en slik bok VET litt om mat fra før, ellers ville de jo ikke hørt om boka. Lag en bok for amatørene, DA skal du se det blir bråk rundt matprodusentene!!

Det var altfor lite fokusert på det som er FARLIG, ok det er et par rare ingredienser tilsatt her og der, men de aller fleste gir ikke noen reaksjon HER OG NÅ. Hva med aspartam (jeg tåler ikke i det hele tatt), hva med glutamat (tåler ikke), hva med fargestoffene som kan gjøre barn hyperaktive? Vi trenger 3 kapitler alene bare der. Dette er ting jeg har lært meg selv via nettsider om temaet, og da på engelsk.

En norsk bildebok om temaet hadde vært fantastisk. Eller skandinavisk. Er vel like ille i alle land.

Men ja, folk må lære seg å lese innholdsfortegnelser og gå hjem og søke på nett "hva er dette?". Sånn fant jeg ut av aspartam, sånn fant jeg ut at plagene mine kunne knyttes til det.

Jeg leser konsekvent på alt jeg kjøper.

Anita sa...

Æsj, det er så mye ekkelt de gjør med maten at vi orker ikke kjøpe noe ferdig lenger, lager alt selv, bortsett fra gode økologiske erstatninger som vi kjøper. Har ikke lest denne boken, men lest i noen andre om e-stoffer. Ønsker meg denne og den andre boken hans, hørt at de er veldig bra begge to:)

:) sa...

Anita: Jeg tror ikke jeg vil anbefale den boken til deg, når du er så flink i utgangspunktet Som Veronica kommenterte hos meg så er den ganske rotete og kunne gått mer grundig til verks. Han slenger også ut påstander om at tilsetningsstoffer som lecitin og johannesbrødkjernemel er skummelt, uten å begrunne dette. Jeg lurer derfor på om forfatteren heeeelt vet hva han snakker om alltid. Men for all del, interresant og tankevekkende bok på mange måter!

:) sa...

Veronika; Jeg er helt enig, jeg var ikke overbegeisret over boken. Rotete og kunne vært grundigere. Uansett var den tankevekkende, spesielt mpt lettprodukter...

:) sa...

Nina: Det var kjedelig at det ikke fungerte da ;( Jeg har prøvd å kutte ut Lucuma, det fungerete fint :) Men tror kanskje yaconpulver er det som blander seg dårligst, så det er kanskje derfor? Jeg testet de i dag på familien (uten anis), de falt i smak :o) Venter på ny ladning lucuma, mesquite og kakaosmør!! Og anis! :D

:) sa...

Elise: Ja, det er skremmende at folk rådes til dette... Kjenner jeg blir sint, rett og slett! :(

:) sa...

Elise: Ja, det er skremmende at folk rådes til dette... Kjenner jeg blir sint, rett og slett! :(

:) sa...

Muffin: Det er ikke sikkert lettrømme er det verste. Det verste er produkter som mister en egenskap når fettet fjernes (f.eks evnen til å tåle koking). Da tilsettes mye rart!! Lettrømme skal ikke koke, så mulig det kun er fjernet fett. Uansett lurt å bruke lite lettprodukter og lese på pakka!

:) sa...

Løvinnen: Ante ikke at han hadde flere bøker jeg, det må jeg sjekke opp ;) Takk for tipset :)