fredag 4. februar 2011

Blåbærchiapudding

En av tingene jeg har fått litt dilla på, som jeg faktisk måtte venne meg til i starten, er chiafrø. Frøene kan brukes som de er, spires eller bløtlegges og brukes som grunnlag for pudding.Det geniale med chiafrø er at de er relativt smaksløse, i alle fall når de er bløtlagte, så man kan egentlig putte dem i omtrent hva som helst.


Hvis man vil bløtlegge chiafrø trenger man omtrent 1 del chiafrø og 9 deler vann. Eller 2 ss frø og 3 dl vann. De må stå minst en halvtime, men de er bedre etter en times tid. Legg de gjerne i bløt om kvelden, dersom du ønsker chia dagen etter!

Frøene suger til seg enormt med væske, og alt forvandler seg til en geléaktig masse.
Ser litt ekkelt ut, men frøene merker man omtrent ikke, og gelé liker vel alle? ;-)


Når de er ferdige er det bare å smake seg frem til det DU liker! I dag tok jeg en banan og frosne blåbær og kjørte til en jevn masse i blender. Tilsatte glasset med chiafrø og kjørte ett par sekunder til.
Dette smaker blåbær - med kakaonibs på toppen. Ha gjerne på noen nøtter også, for ekstra metthetsfølelse, om du trenger det.

Litt om chia:

- Svært god kilde til Omega 3 (bedre enn linfrø). 2 ss chiafrø inneholder mer Omega 3 enn en hel laksefilet.
- Høyt innhold av proteiner og inneholder alle de livsnødvendige aminosyrene
- Rik på kalsium. 2 ss chia kan måle seg med kalkinnholdet i flere glass med melk.
- Har du løs mage, kan de hjelpe å ta chiafrø. Chiafrø suger til seg væske, og den hemmer dessuten sykdomsfremkallende bakterier
- Chiafrø gjør at blodsukkeret ikke stiger så fort (frøene danner en slags "slimbarrierre" i tarmen, slik at opptaket av karbohydratene forsinkes).
- Frøene gir stor metthetsfølelse og kan være gunstig om man ønsker å gå ned i vekt

Les mer om frøene på Sananona sine sider! Jeg har kjøpt mine på iHerb, men de har billigere varianter der.

5 kommentarer:

Nina B. sa...

Akkuratt slike er på vei over dammen til meg, og jeg er spent på hvordan de er. Tenkte å ha de i smoothie e.l. som frokost. Herlig!

God helg!
Og du, den brownie-kaka di var kjempegod! Mektig, men god! T.o.m. mannen likte den, og han er skeptisk til alt nytt jeg tester ;)

klem

Lille Hvitløk sa...

Disse frøene skal bli med på neste bestilling fra iHerb! :)

Tone - Hjertemat.com sa...

Lille Hvitløk: Bra valg! :D

Tone - Hjertemat.com sa...

Nina B: ÅÅÅ, så gøy å høre!! Faktisk synes jeg det blir godt uansett med kombinasjonen dadler, kakao, søting og nøtter. Man trenger liksom ingen oppskrift etterhvert, bare å smake seg frem :) Moro å høre dere likte! Mektig ja! Jeg orket bare en "smaksprøve". Hehe!

AM Skofterud sa...

Denne gleder jeg meg til å prøve! :) Hørtes utrolig god ut