søndag 23. januar 2011

Møt herr banan!

Det er flere typer mat jeg har blitt "avhengig" av å ha i hus, som jeg ikke brøy meg særlig om for bare et halvt år siden. En av tingene er banan. Jeg blir litt stressa hvis vi er tomme, og jeg liker å ha noen poser med frossen banan i fryseren og noen ferske på benken ;) Man vet aldri når man har lyst på noe godt!

Jeg har aldri vært spesielt glad i å spise banan alene, men jeg bruker dem slik:

- Smoothie: Fersk eller frossen banan gjør smoothien mer kremete og fyldig. Dessuten gir den gode karbohydrater og rask energi. I en smoothie bruker jeg f.eks banan (karbs), rismelk, frosne bær, smeltet kokosolje eller avokado (fett) og strør hampfrø (proteiner) på toppen. Dette blir en fullverdig frokost (som smaker som en dessert) og holder meg mett lenge! Hvis jeg lager meg ferskpresset juice, bruker jeg også ofte dette istedet for rismelk og bær. Hvis jeg har kakaonibs i hus, strør jeg dette også over. Det gir en nydelig smak av sjokolade, men "desverre" forsvinner kakaonibs utrolig fort her i huset, så det er ikke så ofte jeg har ;) Man kan også putte oppi annen supermat og smake seg frem. Det er utrolig hvor mye man kan skjule i en smoothie :)

- Is: Frossen banan i blender blir den nydeligste softis! Jeg pleier å tilsette smak som f.eks frosne bær, vaniljepulver, raw kakao, tart cherry eller lignende. Strør evt kakaonibs over. Smaker som den deiligste krem-is, og så er det bare lettvint. Jeg har også "skjult" ferskpresset grønnsaksjuice i slike iser, med stort hell :-)

- Bananpannekaker: Nesten hver morgen, før sønnen min har slått opp øya, roper han på "fakke", så da er det bare for mor å stå opp og gi prinsen hva han befaler. Bananpannekakene jeg lager er superlettvinne (jeg lager røra i en blender), uten gluten, melk eller sukker. Jeg følger ingen oppskrift, men de er sånn ca slik:

2 bananer (kjøres til mos i blender)
2-3 egg
2-3 ss smeltet kokosolje
ca 2 dl brunt jyttemel/teff-mel (eller annet mel)
1 ts bakepulver
0,5-1 ts vaniljepulver
0,5-1 ts kanel
Evt rismelk/havremelk, men røra kan godt være tykk
evt kardemomme, sukrin osv etter smak

Røres lett sammen! Jeg pleier å blende bananene til mos, tilsette alt det andre og kjøre noen få sekunder.
Stekes som små lapper/amerikanske pannekaker i litt smaksløs kokosolje.
Serveres med blåbærsyltetøy og evt agavenektar eller yaconsirup.

Man kan også bruke banan i muffins, som utgangspunkt for sjokoladekrem-dessert osv, men det er de jeg har listet opp jeg bruker mest. Banan altså, et for meg veldig undervurdert bær (!).

Les mer om banan her.

1. Ferskpresset juice med banan i blender. 2. Bananpannekaker med agavesirup og blåbærsyltetøy. 3. Is av banan med raw kakao og vaniljepulver.

Ingen kommentarer: