søndag 23. januar 2011

Lykken er å være sukkerfri!

For meg var det å bli sukkerfri lekende lett. Nå tror du nok jeg tuller, og jeg hadde heller ikke trodd på meg selv om jeg ikke hadde hatt erfaringen selv. Det var virkelig utrolig lett!

Det hele begynte sommeren 2010. Jeg hadde ikke bestemt meg for å bli sukkerfri, jeg hadde ikke noe ønske om å bli sukkerfri (var jo viktig å "unne meg selv noe godt" ...), jeg hadde heller ikke tenkt over hvor avhengig jeg var av sukker eller kunstig søting. Min viljestyrke når det kommer til mat er ekstremt lav, så jeg kunne aldri bestemt meg for dette. Jeg trengte at kroppen min ble hekta på sunn mat!

Tilfeldighetene ville ha det til at jeg kjøpte en juicer.

Den første juicen jeg lagde var veldig veldig søt, veldig veldig god og veldig veldig tilfredsstillende. Den bestod av ananas, epler og lime. Resten av kvelden hadde jeg "smaken av juicen" i kroppen, og jeg hadde for første gang på aldri så lenge ikke lyst på noe som helst den kvelden. Seriøst. Ingenting. Jeg pleier alltid å fyse på ett eller annet (helst søtt, men også salt, junk, hvasomhelst) sånn utover kvelden, men denne gangen var jeg tilfredsstilt.

Wow. Var det virkelig mulig?
 
Jeg leste om juicing, om frukt og grønnsakers gode egenskaper, og jeg fant vel ut hvor lite jeg hadde spist av dette, og hvor lite jeg visste ... Visste du for eksempel at epler har oppkvikkende effekt og kan erstatte kaffe? Ikke jeg heller, men nå er det prøvd og erfart :) En ferskpresset morgenjuice gjør susen!

Jeg begynte gradvis å tilsette juicen mer og mer grønnsaker, lyttet til hva kroppen ville ha. Man kan ikke begynne rett på en lite søt juice, for da vil man ikke like det. Du må la kroppen bli hekta!

Parallelt leste jeg om supermat, prøvde supermat og ble hektet på supermat. Sakte, men sikkert (overraskende fort) endret smaksløkene mine seg til at ting jeg kunne spise kilovis av før (melkesjokolade, smågodt, is...) smakte ekkelt, kvalmt og jeg hadde ikke lyst på det lenger.

Jeg var ikke så streng med meg selv at jeg kuttet ut alt, men tok en bit innimellom. For hver gang hadde jeg lyst på mindre og mindre, for smakene ble søtere og søtere og eklere og eklere...

Hemmeligheten min var å tilsette, ikke erstatte. Jeg tilsatte ferskpresset juice og begynte med litt supermat. Jeg begynte å utforske sukkererstatninger, og en etter en forsvant de gamle sukkerbeholdningene mine i søpla.

De sukkererstatningene jeg bruker mest:
  • Banan (i smoothie, i pannekaker, i muffins, hjemmelaget is, osv)
  • Dadler (i sunn konfekt og brownies osv)
  • Epler og ananans (i ferskpresset juice)
  • Steviadråper (i te, i usøtet youghurt, i grønnsaksjuice, i konfekt osv) GI: 0
  • Steviapulver (brukes der du skal søte noe, men erstatter ikke sukker i kaker osv) GI: 0
  • Sukrin (kan erstatte sukker i kaker, men ikke marengs osv. Kan ha en litt kald, spesiell smak) GI: 0
  • Sukrinmelis (malt sukrin, brukes som melis) GI: 0
  • Palmesukker (brukes som brunt sukker, smaker karamell) GI: 35
GI på under 35 blir regnet som lavt.
Frukt har ofte en høy GI, så jeg prøver å bruke det sammen med noe som gir langvarig energi, slik at ikke blodsukkeret mitt svinger så veldig. F.eks lager jeg aldri ren fruktjuice lenger (men fruktjuice var en fin kick-start på en sukkerfri hverdag!)

Før, når jeg fyste på noe, trodde jeg at det var det kroppen trengte... Nå vet jeg at jeg ikke hadde kontakt med min egen kropp (bedøvet av sukker ...), og at kroppen egentlig sa: Gi meg jern! Hjelp, trenger magnesium! Fett, takk! Antioksidanter, please?! Alt jeg hørte var: Sukker, salt, sukker, salt ...

Nå merker jeg mer hva kroppen har lyst på. Cravings for alger, liksom! ;-)

Dessuten er det ganske fantastisk å kunne gå rett forbi hyllemeter med godteri uten å engang ha lyst på. Nei takk :o)

Fyser du ofte på noe å kveldene? Har du lyst på en sukkerfri hverdag? 

8 kommentarer:

Bente sa...

Flott innlegg :D Jeg er ikke 100% sukkerfri, men merker også at etterhvert somm inntaket av grønnsaker og supermat har gått opp så har "behovet" for søtt og salt gått ned. Deilig følelse!

http://icefeather.blogg.no/

SuperSunn sa...

Veldig bra innlegg! Og ikke minst så har du en veldig fin blogg som jeg er veldig inspirert av ;)

Helene sa...

Så fint innlegg!!! :)

Helen sa...

Sitter og føler meg helt LYKKELIG etter å ha lest innlegget ditt.. Jeg er helt i starten av den reisen du "har reist" en stund.. Jeg begynte med juicing for ca 2 uker siden - og har oppdaget hva det gjør med kroppen. Helt fantastisk å ha en god ettermak av grapefrukt i munnen utover kvelden! (Har aldri likt grapefrukt bortsett fra i grapesoda - men det er jo DRIITGODT i juice!!) Oppskriftene jeg har funnet inneholder alle grønnsaker - så fikk en grei start der. (Hvem ANTE at spinat er godt i juice?? Og både min mann og jeg har begynt å like spinat i grønne salater - hurra!)

Har også merket at jeg IKKE har lyst på chips og sjokolade når jeg er i butikken (med mindre jeg har vært veldig slem med blodsukkeret og ikke spist på timesvis..)

Ligger en pakke på posten nå med bla Kamut hvetegress - kan nesten ikke vente med å teste det i en juice i kveld!!!

Er ellers veldig fornøyd med at jeg linket til bloggen din fra bloggen min - så ser jeg med en gang du har lagt inn et nytt vedlegg.. :D Takk for all inspirasjon!

Helen sa...

(mente "innlegg" ikke "vedlegg"... selfølgelig.. :D

Helen sa...

...og så kom jeg på et spm jeg hadde... Hva gjør du i brylluper, selskaper osv..? Unngår du alt, har du med noe sukkerfritt, eller smaker du litt på kakene?

Interessant å høre... :)

:) sa...

Helene og Helen: TAKK! :)

Helen: SÅ GØY!!! Åh, fantastisk å høre at andre har samme effekten av juicing. Det fjernet søtsuget på et blunk hos meg, og sammen med supermaten gikk det jo av deg selv! LYKKE TIL med kamut gress, håper du merker en rask effekt av det! Uansett får du effekt på lang sikt, for det er virkelig superbra for kroppen!


Ang selskaper osv: I begynnelsen, når jeg var på "reisen" mot å bli sukkerfri, tillot jeg meg litt kaker og sjokolade underveis. Det var så deilig å kjenne at den kaken jeg kunne fråtse i før, faktisk gjorde meg kvalm etter et halvt stykke. Etterhvert orket jeg kun én bit, og nå frister det overhodet ikke. Det gjør meg faktisk ingenting å sitte i selskap uten å "kunne spise" kaken, og jeg har kommet over det der med å spise for å være hyggelig. Det er nok av andre i selskapet som spiser, så ;-)

Av og til tar jeg med meg noe godt selv, men jeg er for lite dreven på raw kaker enda. Synd at det er så dyre ingredienser, så jeg kan liksom ikke teste det ut her hjemme for ofte. Prøvde en raw sitronostekake en gang, men det var ikke helt min smak. Nyttig erfaring: Amerikanske rawfoodister har helt andre smaksløker enn mine. HEHE!

Tiril Johansen sa...

Dette var flott å lese! Jeg vil så gjerne bli sukkerfri, men jeg har ikke klart å få det til ennå. Håper at det du skriver vil hjelpe, for dette skal jeg jammen meg teste ut! :)