søndag 30. januar 2011

A "New" Approach to Health

Jeg fant denne vidoen på bloggen til Icefeather (nederst i dette innlegget). Utrolig spennende dokumentar om mat og helse, som tar utgangspunkt i Hippokrates viktige ord: "La din mat være din medisin, og la din medisin være din mat".

Dokumentaren er utrolig lang, og desverre på engelsk, men her er noen stikkord jeg har prøvd å skrive ned i full fart etter at jeg så den :)

- Du er hva du spiser! Alle vet dette, men vet du hva du spiser?

- Du må ta ansvar for din egen kropp, "you have to walk the walk"

- Kreftpasienter får medisiner mot kreften - og servert hvitt brød, pasta, kaker og sjokoladepudding av sykehuset... Det er ikke sikkert den maten gjør deg verre, men den er i alle fall ikke med på å gjøre deg frisk.

- Legene lærer ingenting/svært lite om ernæring på skolen og vil alltid tilby deg en pille for å lindre symptomet, ikke en kostholdsendring for å ta bort årsaken til problemet

- 1 % av kvinnene i Japan får brystkreft, mot 13 % i USA. Man tror dette har med kostholdet i Japan å gjøre, spesielt høyt inntak av sjømat og grønn te

- En svært deprimert kvinne fikk tips av en ernæringsekspert om å ta så høyt tilskudd av et vitamin/mineral (jeg husker ikke navnet på det) som hun trengte for å bli frisk. Hun ble kvitt sin depresjon. Da hun nevnte dette for sin pyskiater og sa hvor høyt inntak hun tok av dette vitaminet/mineralet, fikk hun beskjed om at så høyt inntak kunne være skadelig, så det måtte hun slutte med. Ingen har dødd av dette vitaminet/mineralet.

- Maten vi spiser i dag er fraktet fra fjerne land, langt vekk fra Norge. Den høstes umodent og full av sprøytemidler. Når vi spiser det, mange dager etter høsting, er vitmainene og mineralene nærmest borte.

- Vi koker eller steker det meste av maten. Dette ødelegger veldig mye av næringsstoffene og skaper også en prosess der kroppen ikke alltid gjenkjenner maten som mat lenger.

- Hvis man spiser mat som gir oss den næringen vi trenger, trenger vi etter all sannsynlighet ikke medisiner.

- Mange medisiner har så sterke bivirkninger at du faktisk kan dø av det (en langsom død).

- Ut med "giften" (sukker, raffinert mat osv) og inn med den naturlige medisinen: grønnsaker og supermat!

- Det er ikke penger i god helse, mens sykdom er big business...

- Supermat har ingen bivirkninger - men kan gjøre samme virkning som medisiner.

- Supermat behandler ikke bare den sykdommen du "tar det for", men hele kroppen.

- Hva vi spiser er en av de få tingene vi har 100 % styring over i vårt eget liv

- Mange investerer i materielle ting, men ikke i sin egen og barnas kropp og helse ...

- Hvorfor ikke være frisk og lykkelig?! :)


A "New" Approach to Health from Jamie Simko on Vimeo.

Tankevekkende?

Jeg har selv erfaring med at min egen lege, som jeg anser som veldig dyktig, mener at kosthold ikke har noe å si for min tilstand. Som mange vet er jeg veldig dårlig, men symptomer på ME/CFS, men legen har en terori på at det er stoffskiftet mitt som er ute og kjøre. Da jeg fortalte at jeg hadde endret kostholdet drastisk, og spesielt mtp hva jeg kan spise og ikke spise ved lavt stoffskifte, svarte han: "Så lenge du er medisinert, har du ingen diagnose, så du trenger ikke ta slike hensyn".

Heldigvis er jeg uenig med ham :)

5 kommentarer:

bente sa...

Flott oppsummering! Det er fantastisk viktig at flere faktisk for øynene opp for dette, det finnes jo SÅ mange mennesker som har fått ett nytt liv ved å legge om kostholdet. Men som du skriver: det er jo ingen penger å tjene hvis folk er friske hele tiden. heldigvis virker det som om flere og flere får øynene opp for at man faktisk er hva men spiser :)

Nina B. sa...

Det er jo eeeegentlig så "enkelt", og så sant...hadde bare alt det rette vært rimelig og tilgjengelig, så hadde nok flere benyttet seg av de tilbudene også, og ikke all halvfabrikata osv.
Glad for at jeg har oppdaget hvor godt det er å spise mest mulig ren og ubehandlet mat! Takk for oppsummeringen :)

Lille Hvitløk sa...

Fint innlegg, jeg må se den filmen! Åh, jeg blir så provosert av leger noen ganger..! De spør seg ikke hva som egentlig er galt, de prøver bare å dempe symptomene med masse piller. Jeg har aldri vært så lite hos legen som etter at jeg la om kostholdet *bank i bordet*, og det er deilig!

Fin blogg du har, forresten! :)

verosgalematverden sa...

Åh, jeg blir sint jeg altså. Jeg går minst mulig til lege, og har ihvertfall få planer om å gå til noe psykolog igjen (med mindre jeg får et par navn som kan anbefales), det er medisin, medisin, medisin.

Min medisin er å unngå gift.

For å virkelig vite hvordan man kan holde seg frisk og leve til man blir 200 år, så må man dessverre begynne med politikken. Samme folk som faktisk tjener penger på medisinindustrien, skrev under papirene på at kunstig søtning osv osv fikk komme på markedet. De samme navnene går igjen overalt.

Først når man forstå at ingenting er så enkelt som man tror - så forstår man også HVOR farlig alt faktisk er. Hvorfor skal vi høre på de som vil gjøre oss syke?

Anita sa...

Spennende! Denne må jeg absolutt se!