onsdag 26. januar 2011

5 om dagen - bare tull?

Dailymail hadde den 24.januar en interessant artikkel av en ernæringsekspert og tidligere vegeratianer som hevder at 5 om dagen bare er tull. Bakgrunnen for artikkelen er at forskere mener at 8 om dagen er mer gunstig, og han tilbakeviser dette med å si at vi får i oss flere vitaminer og mineraler gjennom andre matvarer enn frukt og grønt.

Han sier også: "Jeg vil heller konsentrere meg om ikke å putte oksidanter som sukker, bearbeidet mat, sigarettrøyk eller kjemikalier i kroppen min".

Det er jeg helt enig i!

Han mener at vi bør spise følgende, for å dekke alt av kroppens behov:
- Lever
- Sardiner
- Egg
- Solsikkefrø
- Mørkegrønne grønnsaker
- Melk
- Havregryn
- Kakaopulver

Jeg er helt enig i at mange skal ha det til at det er mer næring i et eple enn det det faktisk er, men samtidig mener jeg at søte frukter er en hjelp til å få i seg de sunne tingene. Jeg må f.eks ta Spirulina, hvetegress og Chlorella sammen med eplejuice, ellers klarer jeg ikke ta de. Bakgrunnen for at jeg har begynt å spise supermat er jo nettopp dette at jeg mener at det ikke er nok vitaminer og mineraler i frukt og grønt.

Jeg synes ofte eksperter råder oss til hva vi skal spise og ikke spise, men jeg savner at de heller kommer med en liste over viktige næringsstoffer og gode kilder til dette. F.eks leser jeg alt for ofte at kalsium kun finnes i melk, og drikker man ikke melk må man ta kalsium-tabletter, men det stemmer jo ikke. F.eks er chiafrø en god kilde til kalsium, og det finnes dessuten i de grønne grønnsakene.

Og lever, sardiner ... Hvem spiser sånt hver dag? Ikke denne dama! :-P
Man skal jo nyte livet, og da handler det også om å spise variert, god mat ♥

Det smaker jo så godt ... :)

4 kommentarer:

Janicke sa...

Jeg elsker frukt men spiser det ikke fordi jeg får et slik sukkersug av det. Litt frukt er supert for de som ikke reagerer på fruktsukkeret. Folk er sjokkerte for at jeg ikke spiser frukt hva med alle vitaminene??? Det de ikke tenker på er at jeg spiser masse grønnsaker isteden. En paprika innholder mer c-vitamin enn en appelsin osv...

j sa...

Jeg elsker frukt men spiser det ikke fordi jeg får et slik sukkersug av det. Litt frukt er supert for de som ikke reagerer på fruktsukkeret. Folk er sjokkerte for at jeg ikke spiser frukt hva med alle vitaminene??? Det de ikke tenker på er at jeg spiser masse grønnsaker isteden. En paprika innholder mer c-vitamin enn en appelsin osv...

Tone - Hjertemat.com sa...

Det er nettopp det! Jeg synes han hadde et viktig poeng.

Det er stor forskjell på frukt og grønt, og jeg bruker frukt til å få i meg det grønne, både ved jucing og pulver.

bente sa...

Helt enig i at folk burde spise mer grønnsaker heller enn mer frukt. Sammenlignet med de fleste jeg kjenner spiser jeg veldig bevisst og sunt, og jeg opplever ofte at folk spør om kostholdet mitt og ender opp med å "forsvare" seg selv med at de spise eple og banan hver dag :P