tirsdag 21. september 2010

Min kostholdsfilosofi

Siden jeg ble dårlig i juni har jeg snust masse på om kostholdet mitt kunne ha noe å si for hvor fort jeg fikk energi igjen. Jeg levde forholdsvis sunt tidligere, men noen (mange) spiseorgier innimelllom (...), men jeg skjønner nå bare mer og mer hvor mye "lurt" jeg har blitt av matbransjen. Når noe ble markedsført som sunt, slukte jeg det rått. Jeg tok ofte lettprodukter fordi jeg trodde det var bedre, og jeg var forvirret i jungelen av kunstig søtning.

Jeg er fortsatt litt forvirret, og jeg lever ikke 100 % sunt nå. MEN: jeg bestemte meg for å tilføre sunne ting i kostholdet mitt. Ikke erstatte, men tilføre. Konsekvensen av dette var jo at jeg erstattet helt naturlig, uten søtsug eller cravings etter junk food. Nå har jeg aldri spist spesielt mye junk food, men jeg har vært veldig glad i brød, melk, is osv...

Jeg oppdaget supermat for bare noen uker siden. Hvis du tilfører supermat i kostholdet ditt, vil du få mer og mer lyst på sunn mat, endre smakssansene - og du vil få en fantastisk helseeffekt, selvom du begynner i det små! Etter at jeg begynte med dette har jeg - helt naturlig - spist minimalt av godteri. For ikke lenge siden smakte jeg på et kinderegg, og vet du? Det smakte GROSS! Så sinnsykt søtt!?! Har jeg virkelig spist det greiene der før? Grøss!

Per i dag har jeg redusert kraftig bruken av:

- sukker, honning, sirup, brunt sukker, fruktose, glukose, laktose (alt som slutter med -ose)
- meieriprodukter, spesielt melk
- Transfett
- Soyaprodukter
- Hvitt mel
- E-stoffer (dette vet jeg for lite om, men prøver å lage mest mulig fra bunnen av istedet). Bruker ikke Toro e.l.)
- Aspartam og annen kunstig søting (brus, sukkerfritt godteri...)
- Frukt og grønt som er fulle av sprøytemidler

Jeg har også planer om å kutte ut gluten. Jeg håper at jeg på sikt kan kutte ut alt over fra kostholdet, men jeg tror også at det er "viktigere hva man spiser mellom nyttår og jul, enn mellom jul og nyttår", så hvis man er flink i hverdagen, kan man "unne" seg litt annet innemellom uten at dette går ut over helsen. Men som sagt: håper jeg klarer å bli 100 % flink :)

Hva spiser jeg?
-  Istedet for sukker og kunstig søtning, bruker jeg sukrin, stevia eller palmesukker. Istedet for sirup og honning, bruker jeg agavenektar og yaconsirup.
- Istedet for hvitt mel, bruker jeg stort sett jyttemel. Det finnes også mange andre alternativer som ikke er mel i tradisjonell forstand, men som er laget av kokos, mandler, nøtter osv. Man kan knuse nøtter i en blender og bruke som kakebunn, f.eks :)
- Istedet for melk og soyamelk, bruker vi rismelk. Jeg pleier å bruke den økologiske, nøytrale (det er den eneste de selger på nærbutikken uansett)
- Jeg bruker ikke oljer som inneholder transfett eller som ikke er kaldpresset. Jeg bruker kun kaldpresset jomfurolje eller kokosolje.
- Bruker helst økologisk frukt, grønt og bær (spiser masse av det fordi jeg juicer)
- Bruker økologiske egg
- Tar helst ikke lettprodukter
- Spiser lite brødmat og karbodhydrater (ris, poteter osv)

Jeg har også supplert med flere og flere typer supermat: spirulina, quinoa, hvetegress, gojibær, hampfrø, chiafrø, tart cherry, rå kakao osv (finner nye ting jeg må prøve hele tiden!). Jeg er også flinkere til å bruke mat som gir gode helseeffekter, men som ikke nødvendigvis betegnes som supermat (tror jeg): Bringebær, blåbær, kanel, lakrisrotpulver osv.

Husk at jeg ikke er noen kostholdsekspert, så dette er bare hva som fungerer for meg.
Jeg er også opptatt av at maten skal smake godt og være lett å tilberede, for jeg er for det første ikke glad i å lage mat, og for det andre klarer jeg ikke spise noe bare fordi det er sunt, hvis det smaker høgg. Fordelen med å unngå sukker osv, er jo også at man liker mat som smakte pjuk før.

Så ... har du lest alt dette? Da mååå du kommentere ;o)


post signature

11 kommentarer:

Muffin sa...

hihi, jeg leste alt. :) wow sier jeg bare, - du inspirerer meg. :) jeg skulle så gjerne vært flinkere med mat, men altfor ofte blir det nødløsninger og kjappe ting pga for lite tid og krefter og gidd. ;P men er gira på å bli flinkere når jeg flytter med lindasol som også kanskje er litt mer inn i slikt som dette. Tenk så deilig å ikke ha søtbehov (seriøst, jeg lider). Så deilig å ikke føle seg oppblåst eller stappmett eller full av luft og ukomfortabel og sånn. Kjempeglad for at du skriver masse tips her. :)

Love you! (Did you get my text? :))

verosgalematverden sa...

sv: godt å ha en god jobb da!

Du må mer enn gjerne se etter eposten min på bloggen og sende e-post, jeg vet altfor mye om e-stoffer og det er KJEMPEBRA du kutter ut kunstig søtning og glutamat. Dette nevner jeg litt her og der på bloggen min og. Lover mange en side med linker og filmer jeg har sett, men det tar sin tid å lage. Kan svare på spørsmål og se om jeg finner kilder uansett!

Anita S Home and Wine sa...

Waoooo - her snakker vi omlegging.
syntes at jeg selv har vært ganske så flink med kostholdet i det siste. tok nemlig intoleransetest her i sommer og da dukket det opp endel ting og tang som var vanlig i mitt kosthold som jeg måtte kutte ut. Men jeg bleeeekner mot det du har gjort. JEG ER IMPONERT rett og slett. stå på videre :)
hilsen fra anita s

Fru B sa...

Wow Tone, du er flink og sunn! Føler meg pill råtten i forhold :)
Men må si du inspirerer.... sleng gjerne ut litt oppskrifter på ting og tang da!

Silvia sa...

Wow, tone du imonerer! Også føler jeg meg ganske usunn ja.. Men vi har hekta på grønnsakspurrè her, og ungene elsker det. En god start da...; hehe

Og wow, jeg leste alt;)

Anonymous sa...

hmm..hvor skal jeg begynne?!? Føler meg en smule skitten inni når jeg har lest ALT dette ;) Har du noen tips til hva som er godt og kose seg med istedet for is godis osv da? jeg er jo aå altfor glad i søtsaker ;-(
klem lenebo

lillers nye liv sa...

jeg har også akkurat begynnt med supermat ale det samme som deg

Liv Kari sa...

Jeg synes det er spennende at du legger om kostholdet. Hvordan aksepterer Andy og Milsen omleggingen?

For tiden lever vi litt etter Hakkebakkskogen-kostholdet, men burde nok være flinkere til å få i meg vitaminer og kutte ut det kunstige.

Venter i spenning på å høre mer om hvordan du merker endringer i kroppen. Gøy at du blogger om prosessen. :)

victoria (huset i byen) sa...

Flink du er, har selv lenge levd på den alla samme supermaten og er stor fornøyd med hvor mye bedre kroppen har det, merket det så godt når jeg sluttet med alt det hvor dårlig kroppen blir av det, man bare merker det ikke når man er oppi det.... Så stå på....
klem victoria

Karine sa...

Hei Tone! Så flink du er! Jeg har hørt om det meste her av mor, men jeg er ikke så flink at jeg gjennomfører det selv. Blant annet fordi barna protesterer på nye smaker. Så du er skikkelig lur som begynner mens lillegutt er så liten, da blir han vant til det.
Lykke til videre!
-Karine

Ninian sa...

Gratulerer med den nye livssfilosofien! Og velkommen til den stadig (heldigvis) mindre eksklusive klubben av kjernesunne supermat-entusiaster! ;) Hvis du ikke har gjort det enda anbefaler jeg deg å google "supermat" + "blogg", så vil du finne mange dyktige likesinnede. ;) Legger deg til i favoritter, så snakkes vi!