fredag 13. august 2010

Kosthold ved lavt stoffskifte

For noen år siden fikk jeg konstatert lavt stoffskifte, men det er egentlig først i dag jeg har skjønt at dette har en sammenheng med maten jeg spiser. Man kan kanskje ikke spise på seg lavt stoffskifte, men man kan spise seg friskere eller sykere.

Etter å ha trålet en del nettsider har jeg forstått dette:

Mennesker med lavt stoffskifte har som regel større behov for jern, D-vitamin og B12. Ta jevnlige blodprøver. Vi trenger også tilskudd av selen.

"Normale verdier" kan være lavt for deg. Mange fastleger vet alt for lite om dette.

Mat man blir syk av:
  1. Grønnsaker: Brokkoli, blomkål, spinat, rosenkål, kålrot, kål (alt i kålfamilien), turnips, sennep, reddiker, neper, søtpoteter (alt dette må helt unngås i rå tilstand, men vi tåler det bedre kokt)
  2. Soya, soyaolje, tofu (kan gjøre deg syk i flere uker ...)
  3. Jod (f.eks salt med jod. Vi trenger litt jod, les mer om dette her, ca halvveis ned på siden).
  4. Nøtter: Valnøtter, mandler, peanøtter, pinjekjerner (råe, bør kokes)
  5. Karbohydrater skal vi ha mindre av
  6. Fiber skal vi ha mindre av
  7. Frukt og bær: rå jordbær, pærer, fersken, kassava
  8. Hirse, bambusskudd
  9. Sukker
  10. Aspartam - finnes f.eks i sukkerfrie brus og godteri
  11. Rapsolje
  12. Gluten - "det kan finnes en sammenheng ..." les mer
  13. Sitronmelisse
Mat som anbefales
  1. Antioksidanter (eks. blåbær, kaffe, te, rødvin, mørk sjokolade)
  2. Lavkarbo-mat
  3. Omega 3 (mindre omega 6 og mer omega 3)
  4. Extra virgin olivenolje  
  5. Biola (melkesyrebakterier)
  6. Fedon-maten anbefales.

Andre ting man bør unngå er fluor og klor. 
Både jern- og kalsiumtilskudd fører til dårligere opptak av stoffskiftehormoner. Du bør derfor ta medisinene dine 20-30 minutter før inntak av slike tilskudd om morgenen, eller 2-3 timer etter og 20-30 minutter før på dagtid og kveld. Skal helst tas på samme tid hver morgen, 1 time før frokost


Vær oppmerksom på at grapefrukt og kokosolje forsterker effekten av medisinen (Levaxin).

Behovet for Levaxin synker hvis blodsukkeret synker. Altså viktig å sørge for å ta jevnlige blodprøver, spesielt ved livsstilsendring. Forsøk å holde blodsukkeret stabilt.

Hjelp, sier jeg bare. Alt jeg ikke har visst! Det var til og med en av mine fastleger som sa at jeg måtte spise mer brokkoli, fordi jeg hadde lavt B12. Yeah...

Ps: Hvis du leser dette, har lavt stoffskifte og fungerer greit med medisiner, fortvil ikke! På en av nettsidene står det "alt med måte", og har du ikke blit syk av rå spinat før, blir du det nok ikke nå heller ...

Kilder:
http://www.sonjas-stoffskifteforum.info/
http://www.stoffskifte.info/
http://no.wikipedia.org/wiki/Lavt_stoffskifte

32 kommentarer:

Fru B sa...

oi oi oi!!! Tror vi kan skravle litt sammen jeg. Har det jeg og, vært veldig dårlig i perioder. Visste mye, men ikke alt det der :)

Lenebo sa...

Fantastisk Tone. Dette har jeg hatt tro på i mange år. LAVKARBO er tingen vettu. det gjør at man får i seg de viktige b12 vitaminene. Animalske produkter inneholder det meste av
det vi trenger dette inkluderer D vitamin. så spis kjøtt, fisk, egg fløte smør osv. Men merk at dette i kombinasjon med for mye karbohydrater kan være skadelig. Max antall karbo pr dag er ca 72 gram. tar man for me karbo i kombinasjon med animalsk fett øker homocystein verdiene i blodet som forårsaker at at kolestrol avleirer seg i åreveggene som kan gi herte og kar sykdom over tid. ( så det er faktisk ikke kolestrol som er syndebukken at man får hjerte sykdom, men intak av for mye karbo.

Svært interessant å lese innlegget. Trodde blogger var som regel uinteressante og uten innhold. Men dette var jammen noe fornuftig:) hilsen Sietse

Sidsel sa...

min yngste sønn (5 år) har medfødt lavt stoffskifte. går på medisin(levaxin)- og prøvene er fine - MEN all mat går rett igjennom, så han er på do i avslutningen av hvert måltid. Tror jeg skal sjekke ut litt mer om dette .... takk for tips og lenker

Tone - Hjertemat.com sa...

Så bra at flere hadde nytte av dette ;)

Sietse: tar gjerne tips fra en ekspert som deg! Det er ikke så enkelt når man tenker at man spiser sunt, men ikke er klar over at det da hindrer opptak av viktige medisiner. Skulle gjerne kuttet ut medisiner og kun endret kosthold om jeg kunne det, men medisinene må man ta uansett, desverre. Man kan kun spise slik at medisinen tas opp i kroppen (og kanskje minske dosen).

Har skjønt at de fleste med lavt stoffskifte har godt av en fettrik diett, men jeg må lese mer om dette.

Hilde sa...

TAKK TONE :) Elsker "Spis deg frisk"-filosofien din. Skal ta tipsene dine til hjertet!

verosgalematverden sa...

Uff, skal ikke være lett!! Så rart at helt normal mat som sitronsaft skal være et problem, at du må unngå fæl kunstig søtning overrasker meg jo ikke. Rører selv ingenting kunstig.

Du har ikke lest om glutamat og vel, MSG, monosodiumglutamat som det heter på engelsk? Tviler ikke et sekund på at det kan være ille for stoffskiftet og, det kan ødelegge kroppen på litt samme måte som aspartam kan. Fysj. Unngår det også så godt jeg kan.
(Sett igjen en kommentar hos meg så jeg ser e-posten din f eks så kan jeg sende linker og styre på, har ikke noe for hånden akkkurat nå)

Man må nok bare prøve seg fram antar jeg, det som fungeerer for en er jo umulig for en annen... at leger ikke vet bedre overrasker meg heller ikke. Les og stol på din egen kunnskap og kropp!!

Hege - BOLIGglede sa...

Huff.. Nå ble jeg nesten litt fovirret. Men takk for liste over matvarer. Ikke så enkelt det her med lavt stoffskifte. Godt jeg fortsatt kan drikke kaffe i allefall..;)

Hege - BOLIGglede sa...

Skriv gjerne opp flere matvarer på "kan spise" listen... Hva er egentlig Fedon-mat? trodde det var mye av det som står på "nei-listen" jeg...

Mjuuugly sa...

Veldig flott innlegg. Bra du linket til det så jeg fikk lest det.

Jeg tror du har helt rett i at hvis man har lave nivåer av både jern og B12, og har lavt stoffskifte, så bør man være skeptiske. Ikke bare ta imot sprøyter og tabletter i store doser med en gang!

Nå er det slik at jeg tar regelmessig blodprver både på stoffskiftet, jern og B12 og de er alltid like fine. Det jeg nå fikk en oppvekker på er om de er fine ja, men for lave for meg. I tillegg må jeg legge til at den eneste B12 og-jernkilden jeg får fast i meg er spirulina og chlorella. Så det er rart om dette faktisk gjør meg sykere, siden verdiene er bra. Jeg må nok lese mer om dette ;)

Helen sa...

Dette var veeeldig interessant!! hvis en ikke vet dette kan man jo tro man spiser kjempesunt - men så gjør man ikke det alikevel! (har ikke lavt stoffskifte, men har ei venninne som har det)

Skal lese litt på det du har linket til også :)

Unknown sa...

Oj, denne bloggen har jeg ikke sett før nå.. Utrolig inspirerende blogg
¨
Jeg har både hypothyreose(lavt stoffskifte) og SLE/lupus - begge er jo en autoimmun sykdom. Har ikke visst om dette med fks. grønnsakene... Jeg får B12 tilskudd hver 3dje måned pga lupusén!

Takk!

Grethe sa...

Wooot..ikke broccoli og blomkål. Hvorfor. Men nesten alle grønnsaker er lavkarbo også....man må jo ikke bare spise kjøtt vel???

Anonym sa...

Dette er bare tull ! Som vegeterianer spiser jeg HØYKARBO.frukt,grønt,ris,spaghetti,nøtter og masse brokkoli. Masse fiber også. Hvor har du disse kildene fra egentlig?

Stine sa...

Vær litt forsiktig med å anbefale kaffe. Espresso kaffe, spesielt, påvirker nemlig opptaket av kaffe, og bør helst unngå å drikkes inntil 2 timer etter man har tatt Levaxin.
Brutalt, spesielt når man er vant til å drikke kaffe om morgenen!

Når det gjelder til jern, så burde det gå 6 timer mellom inntak av medisin og jern. Visstnok det samme med soya. Så regelen er vel vent 6 timer før du spiser noe som påvirker levaxin direkte på den måten! (Dette er spesielt moro når man bor i Sør-Øst Asia som jeg gjør om dagen).

Levaxin tas opp best når man faster, så det burde gå minimum 15-30 min mellom inntak og frokost (helst en time) . Visstnok bør man vente 2 timer med å ta medisinen hvis man har spist først.

Hilsen en med medfødt stoffskifte.

Anonym sa...

Jeg lurer på dette med grønnsakene du lister opp - og nøtter... og i avsnittet nedenfor sier du at lavkarbo er bra.

Men, nå har du på lista over nei-mat veldig typiske lavkarbogrønnsaker. Hvordan henger det sammen?

Blomkål og brokkoli er noe av det vanligste på lavkarbo, og nøtter har sunt fett?

Anonym sa...

Hei:)

Jeg leste i en artikkel på Balderklinikken,(som for øvrig har veldig gode skussmål):Soya, kaffe, fiber, samt jern- og kalsiumtilskudd er blant spesifikke matvarer som har vist seg å kunne redusere mengden stoffskiftemedisin som kommer inn i blodet.. Det jeg lurer på da, er hva man bør spise til frokost som ikke setter ned tsh-verdien?

Anonym sa...

Når bør man ta spirulina? Det anbefales å ta pulveret fastende for best mulig opptak.. Men levaxin bør man jo også ta fastende.. Bør man da ta spirulina på kvelden i stede, siden det inneholder mye jern som man ikke bør kombinere med levaxin??

Anonym sa...

Viktige erfaringer å dele og å sette fokus på stoffskifte,

sia sa...

Kok brokkolien, ta kalsium en annen tid på dagen og ta jevnt med soya o.l som setter ned eller opp. Så går det fint

Anonym sa...

Eg har lavt stoffskifte men det siste året har eg gått ned ein del på medisin. Eg lever kun på rå grønnsaker og frukt. Ein bra måte å få opp vitamin og mineralinntaket.

Kari sa...

Hei, jeg tror nok også at her burde noen gå gjennom faktainnhentingen sin på nytt og i det minste komme med noen gode kildehenvisninger til forskning som viser at dette stemmer. Mye virrvarr og slik jeg oppfatter det er det jo flere ting på nei-listen som faktisk går inn under punktene på ja-listen.
Jeg har også lavt stoffskifte og jernmangel, men har jo fått klar beskjed om å pøse på med jernholdig mat som står på din nei-liste. Bedre kildrebruk, så skal jeg ta bloggen på alvor ved en senere anledning.

Barbro sa...

Har du forskning/dokumentasjon som støtter disse påstandene? :)

Barbro sa...

Jeg mener forskningsartikler om disse rådene når det gjelder mat? :) Jeg vet ikke hvor jeg skal lete på linkene etter det.

Unknown sa...

Dere som vil ha dokumentasjon... Det er egentlig bare å google hypoterose og goitrogen mat...
Men... jeg har gjort det for dere :)

Vil også si at balderklinnken i Oslo har norges fremste eksperter på hypotherose i sin arbeidsstab. Så jeg velger å legge inn link fra dem først :)

http://www.balderklinikken.no/artikler/225/article/item/null

http://thyroid.about.com/od/symptomsrisks/a/All-About-Goitrogens-thyroid.htm

Bare google så finner dere nok mer... For øvring er det en fb side for dem som ikke vet det, som heter for oss med hypotherose. Der kommer det stadig inn linker og ny forskning på området, siden er super for å lese seg opp og lære mest mulig om denne sykdommen.

Ellen sa...

Dersom en tar levaxin for lavt stoffskifte og verdiene er innenfor normalen og en føler seg fin - så bør en kunne spise "alt", eller? :-)
Har hatt stoffskiftesykdom i 11 år. Mengden levaxin har jeg justert dersom det hsr vært nødvendig. Jeg merker ellers aldri noe til stoffskifteproblemer.

Ellen sa...

Er så utrolig irriterende at leger ikke informere om hva man ikke tåler eller hva vi bør unngå med lav stoffskifte. Fikk virkelig en aha opplevelse nå. Soya melk har vart min go to drink til å gi kaffi og slik. Ikke rart jeg har vart dårlig siste månene. Tussen takk dette for innlegget hjelp meg virkelig. Skal til legen imorgen for nye blodprøver å komme å si dette. Blir nok en fastleser av bloggen din fram over.

Hilsen Ellen

Annette sa...

Hei! Jeg har også lest masse på nettet om mat som ikke er gunstig når man har lavt stoffskifte. Jeg leste så mye at jeg ikke kunne spise noe mat til slutt nesten :-) Derfor tok jeg kontakt med ernæringsfysiolog til slutt og ba om veldokumenterte råd på hva som er god mat for oss med lavt stoffskifte. Nå har jeg ingen god forklaring på hvorfor jeg fikk lavt stoffskifte - det kom ut av intet for min del. Tilbakmeldingen fra ernæringsfysiologen var at ingen mat er "nei, nei". Tvert i mot burde jeg spise mer av bl.a. brokkoli, blomål og soya - rå eller/og kokt. Etter som jeg husker så sa hun at rådene vi leste på nettet ,som du lister opp ovenfor, gjaldt de som hadde fått lavt stoffskifte som følge av strålebehandling. Men uansett så er det spennende å lese hvilke erfaringer andre gjør og om det har effekt for dem. :-) Ønsker deg masse lyke til og håper at du knekker kostholdskoden som passer for deg.

:) sa...

Hei! Min lege sier det samme. Jeg tenker selv at soya og et usunt kosthold er det verste, men jeg har det med goitrogene matvarer i bakhodet, selvom jeg ikke har kuttet det ut av kostholdet. I svangerskapet hadde jeg dilla på rå brokkoli (ikke ekstremt, men fyset på grønne ting) og fikk lave verdier.. Det kan ha vært tilfeldig, men jeg registrerte det i alle fall ;)

Da jeg skrev dette innlegget var jeg ekstremt ME-syk, men jeg visste ikke da at det var ME og trodde det kunne være stofffskiftet som gjorde meg dårlig. Jeg var overfølsom for mat og det var grunnen til at jeg ble veldig kostholdsbevisst.

Takk for kommentar :)

:) sa...

Legen vil nok si at så lenge du får medisiner trenger du ikke ta hensyn til kostholdet. Men etter alt jeg har lest om dette vil jeg råde deg til å velge en annen melk :)

:) sa...

Det tør jeg ikke svare på. Jeg vil tro man kan spise litt av alt, men ikke fråtse i goitrogene matvarer. Det viktigste er nok et sunt kosthold!

:) sa...

Dette er en personlig blogg ;) Det er bare å Google lavt stoffskifte og kosthold/goitrogene matvarer så kommer det masse.

:) sa...

Det gjør jeg også. Lavkarbo fungerte ikke for meg ;)